Traian Băsescu a spus că valoarea tezaurului care acum se află în Rusia este mult mai mare decât se cunoaște în mod public. Potrivit explicațiilor oferite de fostul președinte, tezaurul a avut două componente. Una este legată de lucrări de artă, de documente de arhivă, de documente istorice, de documente bisericești.

Traian Băsescu face noi dezvăluiri despre tezaurul aflat în Rusia

Fostul șef de stat spune că această primă parte este o arhiva civilă și o parte de arhivă a Băncii Naționale a României, care a însemnat rezerva de aur a României, plus bijuterii ale coroanei.

Rezerva de aur a României constă din 91,5 tone de aur fin în monede, în cea mai mare parte, a subliniat Băsescu.

Un detaliu important este următorul. Valoarea acestor monede este mult mai mare decât a aurului în lingouri.

Este vorba despre monede foarte vechi, de „300, de 400, de 500 de ani”.

În acest context, cele 91,5 tone de aur fin reprezintă o valoare greu de cuantificat în momentul de față.

„Aș vrea să corectăm niște lucruri despre ce știu românii despre tezaur. Tezaurul acesta a avut două componente, una legată de lucrări de artă, de documente de arhivă, de documente istorice, de documente bisericești. A fost așa-numita, să zicem, de către mine, arhiva civilă și partea de arhivă a Băncii Naționale a României, care a însemnat rezerva de aur a României, plus bijuterii ale coroanei. Rezerva de aur a României constă din 91,5 tone de aur fin în monede, în cea mai mare parte.

De ce trebuie specificat că e vorba de monede? Pentru că valoarea e mult mai mare decât a aurului în lingouri. Sunt monede de valoare cu vechime de 300, de 400, de 500 de ani, de 100 de ani, deci sunt monede vechi. De aceea cele 91,5 tone de aur fin reprezintă o valoare greu de cuantificat în momentul de față, pe o piață în care au aurul joacă sus și jos”, a declarat Traian Băsescu pentru PRO TV.

Traian Băsescu
Traian Băsescu/SURSA FOTO: Dreamstime

Există un document prin care guvernul țarist garantează transportul, depozitarea și returnarea acestui tezaur

De asemenea, fostul președinte a spus că există un document prin care guvernul țarist de la momentul în care s-a făcut predarea garantează transportul, depozitarea și returnarea acestui tezaur. În această categorie este inclusă și rezerva de aur.

Din păcate, subliniază Băsescu, au venit bolșevicii după Primul Război Mondial. Fostul șef de stat spune că ei nu s-au mai ținut de cuvânt. Totuși, au returnat „ceva obiecte de artă”, spune el.

„Parte din tezaurul cultural – și îndrăznesc să spun – cea mai mare parte din tezaurul cultural arhivistic și bisericesc au fost restituite în anii 1934 și 1956, plus alte mici obiecte care au mai scăpat printre degetele Moscovei în această perioadă, până în ziua de azi. Deci, rezoluția de astăzi vizează în primul rând rezerva de aur a României de la momentul la care ea a fost trimisă spre păstrare la Moscova. Și nu oricum.

Există un document prin care guvernul țarist de la momentul la care s-a făcut predarea, garantează transportul, depozitarea și returnarea acestui tezaur, inclusiv a acestei rezerve de aur. Din păcate, au venit bolșevicii după Primul Război Mondial și nu s-au mai ținut de cuvânt, deși au returnat și ei, așa cum vă spuneam, ceva obiecte de artă”, a mai spus Băsescu.

Declarația a venit după ce Comisia Europeana a transmis că va face tot posibilul să sprijine România în demersul de recuperare a tezaurului.

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere Rusiei să restituie integral tezaurul naţional al României. Rezoluția a fost susținută de toate grupurile politice din țară.