Este informația momentului care îi vizează pe mulți români. S-au aflat informații despre testele rapide pe care suporterii echipelor de fotbal din România trebuie să le facă pentru a-și urmări jucătorii favoriți. O serie de echipe din Liga 1 au încheiat parteneriate cu clinici medicale pentru a face teste rapide suporterilor, la prețuri mult mai mici, înainte de intrarea pe stadion.

Potrivit gsp.ro, românii nu primesc buletine de analize, ci doar cartonașe ștampilate cu „negativ” sau brățări care le garantează accesul.

Regulile de intrare pe stadion sunt clare. Este nevoie de dovada vaccinării anti-Covid-19 (pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare) rezultatul negativ al unui test RT-PCR (nu mai vechi de 72 de ore); rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid (nu mai vechi de 48 de ore) sau persoanele care dovedesc că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi de la confirmarea infectării.

Ce se întâmplă cu supoterii și testele rapide

Mai multe cluburi de fotbal din Liga 1 au încheiat parteneriate cu diverse clinici medicale la prețuri mult mai mici decât într-o clinică privată. Cei de la Dinamo colaborează cu HemolabClinic, FCSB cu Dom Vista Medical, iar CSU Craiova cu Vitaplus Medical. Singura condiție pentru a face un test rapid înainte de intrarea pe stadion este să ai bilet sau abonament.

Ce se întâmplă mai exact? După ce și-au cumpărat biletul de acces pe stadion, suporterii completează un formular care diferă de la clinică la clinică. Acesta cuprinde numele și prenumele, adresa și numărul de telefon. Se recoltează probe din nas, iar în 15 minute se primesc rezultatele.

Ce urmează este însă diferit. La Rapid, de exemplu, suporterii primesc o brățară care certifică rezultatul negativ. POtrivit sursei citate, la FCSB, fanilor li se oferă un cartonaș pe care se aplică o ștampilă cu rezultatul. Acestea nu conțin nici data, nici ora la care s-a eliberat rezultatul! Marea întrebare care se ridică este de ce nu se primește rezultatul testului pe mail sau în format fizic.

Reacție promptă a lui Raed Arafat

Sursa menționată a luat legătura cu două cluburi din cele șapte care efectuează astfel de teste.

„Parteneriatul acesta vine în sprijinul suporterilor. Adică să intre exclusiv la meci, cu un test efectuat la un preț mai mic. Nu există nicio clinică în România care să încaseze doar 20 de lei pe un test rapid. Personalul medical aplică suporterilor brățara de acces sau le oferă un cartonaș cu rezultatul testului, cu care, alături de biletul de meci, aceștia merg apoi la porțile de acces. E drept, rezultatul negativ nu mai poate fi folosit la un alt eveniment”, a spus un reprezentant al unei echipe din Liga 1.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a susținut că trebuie făcute verificări împreună cu cei de la DSP-uri.

„Dacă vorbim la general, orice clinică care efectuează teste, inclusiv rapide, este obligată să ofere o adeverință în format fizic sau pe email persoanei care a făcut acest test. Nu se poate răspuns verbal! Nu există așa ceva! Toate clinicile sunt obligate să emită buletine de analize cu rezultatul probei prelevate”, a explicat Arafat.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alexandru Busca