Adevărul despre pensiile românilor. Din datele Casei Naţionale de Pensii Publice rezultă că milioane de oameni au în medie o pensie de 1.800 de lei. Există însă și români mult mai fericiți. Aceștia locuiesc în cel mai bogat sector al Capitalei, respectiv sectorul 1.

Peste 4,6 milioane de pensionari au, în medie, o pensie de 1.800 de lei. Potrivit datelor furnizate de Casa Naţională de Pensii Publice, un pensionar român a încasat, în medie, o pensie de 1.771 de lei în luna ianuarie a anu­lui 2022. Cifra este în creştere cu 11% faţă de perioada similară din 2021.

Pe de altă parte, cel mai ridicat nivel al pensiei medii din România este întâlnit în rândul pensionarilor din sectorul 1 al Capitalei. Acesta este cel mai avut din ţară, cu ve­nituri de 2 mld. lei pe an. Aici, cei 60.000 de pensionari ai sectorului 1 primesc o pensie medie de 2.614 lei pe lună.

Trebuie subliniat că în doar patru zone ale ţării nivelul pensiei medii este de peste 2.000 de lei pe lună. Este vorba de Hunedoara, unde pensia medie a fost de 2.347 de lei în ianuarie 2022. Urmează pensionarii din Bucureşti, unde pensia medie a fost de 2.244 lei de lei în ianuarie 2022, apoi Braşov unde pensia medie a fost de 2.083 de lei în ianuarie 2022 și Gorj cu o pensie medie de 2.007 lei.

Care este județul aflat pe primul loc la capitolul pensie medie

Mulți poate se întreabă de ce este pensia medie în Hunedoara mai mare decât cea din Bucureşti. O explicație în acest sens a fost dată de Petru Dandea, secretar general al Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa. El a explicat că Hunedoara a fost cel mai industrializat şi cel mai urbanizat judeţ din România, a fost un judeţ al industriei grele. Aici, oamenii au avut sa­larii mari, dar au lucrat în condiţii de muncă groaznice. Ei au lucrat în mină, în combinate siderurgice, în centrul de cale ferată.

“Eu, când m-am angajat ca inginer metalurg la un combinat siderurgic din Hunedoara în 1986, aveam un salariu de 3.000 de lei, erau bani mulţi la acea vreme”, a explicat Petru Dandea, secretar general al Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa.

Topul zonelor cu cele mai mici pensii

Există însă și județe unde pensionarii au cele mai mici pensii, cu valori medii cuprinse între 1.400 şi 1.500 de lei pe lună. Vorbim de zone precum Botoşani, Giurgiu, Vrancea, Vaslui, Satu Mare, Călăraşi şi Bistriţa.

În România există 4,6 milioane de pensionari la un număr de 4,9 milioane de salariaţi, ceea ce înseamnă că rata de dependenţă este de aproape 1 la 1.

„Pensiile sunt mici, deşi efortul salariatului, la un nivel al CAS de 25% (contribuţia de asigurări sociale plătită din salariu pentru pensie – n.red.), este foarte mare. Angajaţii plătesc un sfert din salariu contribuţie la pensie, iar salariile sunt destul de mici în România, de aceea şi pensiile sunt mici. Ca să crească nivelul pensiilor, trebuie să aducem 2 milioane de români din străinătate, să le dăm locuri de muncă cu salarii mari, pentru a creşte contribuţiile. Însă România are o rată de colectare a impozitelor de circa 30% din PIB, pe când Germania colectează circa 50%, acesta este un alt motiv. Cu o colectare atât de mică, nu îţi ajung banii de nimic niciodată”, a adăugat Petru Dandea.