Ludovic Orban a vorbit vineri despre condițiile în care se poate face o nouă majorare a pensiilor. Acesta a declarat, în cadrul unei vizite făcute la Mehedinți, care sunt condițiile care trebuie respectate.

Așadar, premierul a spus că, pentru ca o nouă majorare a pensiilor să fie posibilă, este nevoie de o creștere a veniturilor salariale, care sunt suport pentru pensii.

Primul ministru a mai spus că este nevoie ca numărul salariaților și salariul minim pe economie să crească.

„Orice masură va fi bine fundamentată, va trebui să fie în legătura directă cu realitatea economică, cu posibilitatea efectivă de a suporta orice fel de cheltuieli.

Orice creştere ulterioară trebuie să se bazeze pe creştere economică, pe o dinamizare a economiei, pe o creştere a veniturilor salariale, care sunt suport pentru pensii, pensiile pot creşte dacă creşte numarul de salariaţi si creşte salariul minim pe economie. Orice creştere se va bizui pe o analiză seriosă”, a declarat Ludovic Orban.

Cei care plătesc contribuții sociale ar putea cumpăra ani de cotizare

Modificări majore legate de pensia pe care o poate primi un angajat: Guvernul are pe ordinea de zi a şedinţei de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă, propus de Ministerul Muncii, prin care persoanele care nu sunt pensionate pot plăti contribuţia de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau unul asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii ori într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în România, în statele membre ale UE sau în alte state cu care ţara noastră aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

”Art. I. –(1) Prin derogare de la art…. din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, denumită în continuare lege, referitoare la asigurarea în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare şi ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la contribuabilii sistemului public de pensii, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale”, potrivit proiectul de OUG afişat pe site-ul Executivului.