Ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat că în România pensiile sunt încă mici, dar că PSD a reuşit să impună un pachet social care să îi mai ajute pe pensionari. Budăi vine cu acuzaţii pentru „cei care au făcut PNRR” care au condamnat la sărăcie multe generaţii de seniori. Potrivit ministrului, pensiile ar trebui majorate în contextul în care cresc prețurile la utilități, medicamente și alimente.

„E şi normal să fie aşa, pensiile încă în România sunt foarte mici. Să nu îşi închipuie cineva că prin (…) pachetul social impus de PSD prin Programul de guvernare acceptat de coaliţie şi implementat de Guvern (…) i-ar îmbogăţi cumva pe seniorii României peste noapte. Nu, este un pachet social pe care eram obligaţi să îl implementăm şi asta din cauza a ceea ce se întâmplă. Vedem cu toţii majorarea preţurilor şi de la utilităţi şi de la medicamente şi de la alimentele care fac parte din coşul de bază şi aveam nevoie de acest lucru”, a declarat ministrul Muncii.

Pachetul social a trebuit să fie făcut înaintea adoptării bugetului

De asemenea, Marius Budăi a explicat că s-a făcut un efort considerabil astfel încât pachetul social, care include majorarea alocațiilor, majorarea punctului de pensie, ajutorul social și majorarea pensiilor minime, să fie pe masa Guvernului înaintea adoptării bugetului de stat.

„Până la Legea bugetului de stat, noi a trebuit să punem pe masa Guvernului toate acele acte normative care să impună acest pachet social, de la majorări de alocaţii, la majorarea punctului de pensie, ajutorul social, majorarea pensiile minime. Toate acestea au trebuit constituite în acte normative care să stea la baza bugetului. Toate aceste lucruri s-au făcut, nu pe repede înainte în sensul rău, ci în sensul bun, pentru a putea intra în noul an, la 1 ianuarie 2022 cu aceste majorări (…) Gândiţi-vă că 2,5 milioane de părinţi şi bunici au pensia mai mică sau egală cu 1600 de lei în contextul în care cineva din România şi-a permis să se angajeze în faţa Comisiei Europene la un impact de doar 9,4 la sută din PIB condamnându-ne pe multe generaţii de seniori de acum încolo, la sărăcie”, a declarat Budăi.

Întrebat cine este la originea acestuia, ministrul a explicat că cei care au întocmit PNRR.

„Nu se ştie cine a lucrat la PNRR? E foarte clar. Ce facem? În primul rând am discutat în PSD, în interiorul PSD s-a luat decizia să ducem discuţia în coaliţie astfel încât îndeplinind jaloanele din PNRR să demonstrăm Comisiei Europene că suntem determinaţi să respectăm PNRR, dar că nu vrem să fim săraci. În acel 9,4 la sută sunt introduse inclusiv indemnizaţiile şi pensiile de serviciu care se plătesc în baza unor legi speciale”, a mai declarat Marius Budăi.