Fondurile de pensii private au ajuns la un nou record la nivel mondial. În ce investesc oamenii

De asemenea, raportul publicat de Global SWF a analizat date cu privire la activele a 161 de fonduri suverane de investiții și a 275 de fonduri publice de pensii și a rătat că activele deținute în întreaga lume au atins un nivel record datorită creșterii acțiunilor americane și prețului petrolului. În același timp, investițiile făcute de aceste fonduri în 2021 au atins cel mai ridicat nivel din ultimii ani, se arată în raportul Global SWF, citat de Reuters.

Așadar, raportul arată că activele gestionate de fondurile suverane de investiții au crescut cu 6 procente în 2021, ajungând la 10.500 miliarde de dolari, în timp ce activele fondurilor publice de pensii au crescut cu 9 procente, ajungând la 21.400 miliarde de dolari.

Raportul publicat de Global SWF mai arată că investitorii de stat au alocat mai mulți bani decât în ultimii șase ani. Concret, aproximativ 215,6 miliarde de dolari au fost cheltuiţi anul trecut pentru achiziţii, dintre care jumătate de fondurile suverane.

Cine se află în fruntea clasamentului

Raportul arată că în fruntea clasamentului se află fondul suveran de investiții din Singapore – acesta și-a majorat cu 75 de procente sumele pentru achiziție care au ajuns la 31,1 miliarde de dolari. De asemenea, aceste fonduri au fost împărțite în 109 tranzacții, în timp ce o tremei din acești bani a fost investită în imobiliare, mai cu precădere în logistică.

În general, piețele emergente au rămas în urmă, informează raportul publicat de Global SWF, ele atrăgând doar 23 de procente din capital în 2021, una dintre cele mai slabe cifre din ultimii șase ani, spune Diego Lopez, analist la Global SWF.

„Pandemia a provocat o modificare de amploare a strategiei, cu o reorientare spre sectoare care ar urma să crească exploziv în contextul modificării stilurilor de viaţă, comportamentului consumatorilor şi nevoilor publicului”, a spus Diego Lopez.

De asemenea, acesta a mai spus că sectoarele la care se referă sunt în special sănătatea, retail-ul și tehnologia.

Activele totale au fost stimulate în 2021 de lansare a patru noi fonduri suverane de investiţii. Unul din cele mai importante, în termeni de active, este Azerbaijan Investment Holdings (AIH), care a primit pachete de acţiuni la o serie de mari companii precum SOCAR, compania petrolieră naţională din Azerbaidjan.

Alte state care au lansat fonduri suverane de investiţii au fost Bangladesh, Capul Verde şi Rio de Janeiro, în timp ce Israel, Namibia, Bahamas şi Mozambic urmează să îşi lanseze propriile lor fonduri suverane de investiţii în 2022.