Ar avea posibilitatea statul să plătească pensii mărite cu 11% din decembrie? Analistul Gândul Petrișor Peiu a explicat că majorarea ar însemna însă o creștere a cheltuielilor cu pensiile de peste două miliarde de euro. El a arătat că în anul 2021, pentru plata pensiilor din România sunt necesari 90,363 miliarde de lei. Dintre aceștia, doar 81,3% se încasează din contribuţii de asigurări, 0,1% vin din venituri nefiscale şi 18,6% din subvenţii de la bugetul de stat, respectiv suma de 16,766 miliarde de lei.

Petrișor Peiu a arătat că din totalul veniturilor bugetare, 90,079 miliarde de lei sunt aferente sistemului public de pensii (99,7%) şi 283.325.000 lei aferente sistemului asigurărilor de accidente de muncă şi boli profesionale (0,3%). Din suma totală de peste 90 miliarde de lei, peste 10%, adică suma de 9,754 miliarde de lei este aferentă Pilonului II de pensii, adică nu provine de la bugetul general consolidat al statului.

Ce s-a întâmpla după creșterea pensiilor

Cu alte cuvinte, a arătat analistul, dacă anul acesta, statul a plătit o subvenție de aproape 17 miliarde de lei către bugetul de pensii, după o creștere cu 11% a pensiilor, anul viitor, în 2022, statul ar urma să plătească o subvenție de peste 27 miliarde de lei către bugetul de pensii.

Asta dacă pensia medie ar rămâne aceeași. Dar, în realitate, a spus Petrișor Peiu, în fiecare an pensia medie crește chiar și fără indexări hotărâte de Guvern, pentru că decedează pensionari cu pensii mici (adică ieșiți la pensie cu mulți an în urmă) și apar pensionari cu pensii mai mari (cei care beneficiază de condițiile de pensionare din 2021, de exemplu).

„Numai dacă ne uităm la coeficientul de corecție a pensiei, un pensionar care a ieșit la pensie în 2011 are o pensie cu 30-40% mai mică decât a celui ieșit la pensie anul acesta, deși are aceeași vechime și a prestat aceeași muncă. Pe de altă parte, cresc și încasările de la fondul de pensii, pentru că există o creștere naturală a salariilor din care se plătesc contribuții de asigurări sociale. Vom avea, așadar, o suplimentare a cheltuielilor statului cu pensiile greu de anticipat, dar care cu siguranță va depăși pragul total de 100 de miliarde de lei pentru anul 2022. Este mult, este puțin? Rămâne de văzut cât de bine se va dezvolta economia, pentru că, până la urmă, orice cheltuială socială se finanțează din ceea ce produce economia”, a punctat acesta.

Trebuie spus că aceste calcule au fost făcute pornind de la faptul că PSD a anunțat ca prioritate pentru guvernarea cu PNL și creșterea din 1 decembrie a pensiilor cu 11%.