Într-un studiu efectuat pe 47.513 femei din SUA, cu date care acoperă 30 de ani, oamenii de știință au descoperit că un consum moderat de cafea pe termen lung, la mijlocul vieții, este corelat pozitiv cu markerii îmbătrânirii sănătoase.
„În timp ce studiile anterioare au legat cafeaua de rezultatele individuale asupra sănătății, studiul nostru este primul care evaluează impactul cafelei în mai multe domenii ale îmbătrânirii, pe parcursul a trei decenii”, spune Sara Mahdavi, specialistă în nutriție la Universitatea Harvard și la Universitatea din Toronto, potrivit Sciencealert.
Cafeaua cu cofeină poate susține traiectoriile îmbătrânirii
„Concluziile sugerează că, în general, cafeaua cu cofeină – nu ceaiul sau ceaiul decofeinizat – poate susține în mod unic traiectoriile îmbătrânirii care păstrează atât funcția mentală, cât și cea fizică”, subliniază ea.
Pentru a evalua impactul pe termen lung al unei cești (sau două) de cafea zilnic asupra îmbătrânirii, Mahdavi și colegii ei au realizat un studiu atent al datelor colectate în cadrul Studiului privind Sănătatea Asistentelor Medicale, o serie de studii epidemiologice care examinează impactul pe termen lung al diferiților factori asupra sănătății asistentelor medicale din SUA.
Aceștia au examinat datele privind sănătatea și aportul alimentar colectate din 1984 până în 2016. Îmbătrânirea sănătoasă a fost definită ca trăirea până la 70 de ani sau mai mult, menținerea unei bune funcții fizice, evitarea a 11 boli cronice majore și lipsa unor deficiențe cognitive, de sănătate mintală sau de memorie.
Ce au descoperit cercetătorii privind consumul de cafea
Cercetătorii au ajustat, în funcție de alți factori care ar putea influența sănătatea, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, nivelul de activitate fizică și indicele de masă corporală.
Până în 2016, cercetătorii au identificat 3.706 de femei care se calificau drept vârstnice sănătoase. Pentru acest grup, aproximativ 80% din aportul zilnic mediu de cafeină provenea sub forma a trei cești mici de cafea.
În schimb, ceaiul și cafeaua decofeinizată nu au fost asociate cu niciunul dintre markerii îmbătrânirii sănătoase. In plus, consumul de cola a fost asociat cu un impact negativ asupra markerilor îmbătrânirii sănătoase. Cu alte cuvinte, cafeaua a avut un efect pozitiv; ceaiul și Cola au fost neutre; iar cola a avut un efect negativ.
Fiecare pahar de Cola pe zi a redus șansele îmbătrânirii sănătoase cu până la 26%
Pentru persoanele sănătoase în vârstă, fiecare ceașcă suplimentară de cafea, până la cinci cești mici pe zi, a crescut șansele de îmbătrânire sănătoasă cu 2 până la 5%. Pentru consumatorii de Cola, fiecare pahar pe zi a redus șansele de îmbătrânire sănătoasă cu 20 până la 26%.
”Desigur, cafeaua nu este o soluție magică pentru sănătate; ar trebui să aveți grijă de dumneavoastră în alte moduri”, spune Mahdavi.
„Aceste rezultate, deși preliminare, sugerează că obiceiurile mici și constante pot modela sănătatea pe termen lung. Consumul moderat de cafea poate oferi unele beneficii protectoare atunci când este combinat cu alte comportamente sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice regulate, o dietă sănătoasă și evitarea fumatului”, explică ea.
„Deși acest studiu se adaugă dovezilor anterioare care sugerează că un consum de cafea ar putea fi asociat cu o îmbătrânire sănătoasă, beneficiile cafelei sunt relativ modeste în comparație cu impactul obiceiurilor generale de viață sănătoase și justifică investigații suplimentare.”
Cercetarea a fost prezentată la conferința NUTRITION 2025 din Orlando, Florida.