România Tv a aflat că primarul Sectorului 1 a acordat fără licitaţie un contract peste 1,2 milioane de euro din bani publici pentru paza şcolilor, grădiniţelor, pieţelor şi a mai multor instituţii din Sectorul 1, din motive de „extremă urgenţă”, pentru o perioadă de patru luni.

Sursa citată precizează suma este una fără precedent având în vedere faptul că este vorba despre un contract acordat discreţionar, fără licitaţie.

În urma cercetărilor realizate de România Tv, sumele cheltuite de Primăria Sectorului 1 sunt mult mai mari de atât. Deși nu există suficienți bani pentru a plăti firma de salubritate, suma de peste 1 milion de euro pe patru luni de zile înseamnă un cost de exact 309.381 euro pe lună, pentru fix 158 de posturi de pază.

După un calcul scurt, Primăria Sectorului 1 plăteste pentru un post de pază suma de 1.985 euro pe lună, adică aproape un salariu de IT-st. În același timp, sursa citată a mai obținut o serie de informații potrivit cărora Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, plăteşte pentru un post de pază aproape 2.000 de euro pe lună, cu toate că Pols Security, câştigătoarea contractului, „recompensează” cei mai mulţi dintre angajaţi cu salariul minim pe economie.

De menționat este faptul că, reprezentanţii firmei de pază „Pols Security” au refuzat să discute cu jurnaliştii Romaniatv.net despre contractul semnat cu Primăria Sectorului 1 pe 29 aprilie 2021.

Unde se duc banii Primăriei Sectorului 1

Amintim faptul că după 1 iunie, informația potrivit căreia Primăria Sectorului 1 a acordat un contract de pază, fără a organiza o licitaţie, a stârnit un val de controverse. Pe de altă parte, instituţia condusă de Clotilde Armand preciza atunci că „grădiniţele, şcolile, liceele, spitalele şi pieţele din Sectorul 1 nu puteau rămâne fără pază”, iar, în aceste condiţii, „administraţia locală a demarat procedura de a achiziţiona, în regim de urgenţă, serviciile de pază prin aplicarea procedurii de negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare în temeiul art. 104 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016 privind contractele de achiziţii publice”.

„În urma elaborării procedurii, s-a încheiat contractul de servicii pentru o perioadă de patru luni, valoarea serviciilor de pază fiind de 5.106.087,14 lei fără TVA, la care se aplică TVA-ul de 19%, în valoare de 970.156,56 lei, valoarea totală fiind de 6.076.243,70 lei inclusiv TVA”, se arată într-un răspuns al Primăriei Sectorului 1, la solicitarea România TV.

În ceea ce privește contractul, acesta a fost a fost atribuit firmei Pols Security SRL, despre care presa a scris în trecut că în spatele acesteia s-ar afla un fost consilier local PNL, din timpul mandatului primarului liberal Andrei Chiliman.

Totodată, informațiile obținute de sursa citată arată că respectivul contract de peste 1,23 milioane de euro implică plata a 158 de posturi de pază, dintre acestea 106 grădiniţe, şcoli şi licee din Sectorul 1, în timpul anului şcolar.

Astfel, pentru o singură lună, Primăria Sectorului 1 plăteşte firmei Pols Security suma de 309.381 de euro pentru servicii de pază.

În același timp, sursa citată a realizat și un calcul simplu conform căruia Clotilde Armand cheltuie în medie pentru un post de pază aproape 1.958 de euro pe lună. Pe de altă parte, posturile de pază în timpul vacanţei şcolare scad la 118, însă suma plătită de autoritatea publică rămâne aproape aceeaşi.

Clotilde Armand nu știe nici numărul paznicilor

România Tv i-a contactat pe reprezentanții Primăriei Sectorului 1 pentru a aflat care este numărul total al paznicilor aflați pe teren, însă aceștia nu au știut.

„Nu avem informaţii cu privire la numărul total de paznici mobilizaţi pentru asigurarea dispozitivului de pază mai sus mentionat. Aceasta este responsabilitatea prestatorului de servicii de pază în conformitate cu legislaţia în vigoare”, este răspunsul oferit de Primăria Sectorului 1.

Totodată, instituţia condusă de Clotilde Armand a precizat că „repartizarea paznicilor în locaţii este responsabilitatea prestatorului, nu a autorităţii contractante”.

În ceea ce privește o eventuală reacție din partea șefilor firmei Pols Security, aceștia refuză să discute public despre contractele cu Primăria Sectorului 1.

Tudosie Diculescu, directorul general al Pols Security, spre exemplu, a fost contactat de România tv, însă a refuzat să dea detalii despre contractul pe care l-a semnat cu Primăria Sectorului 1. De altfel, Romaniatv.net a trimis şi o solicitare cu mai multe întrebări pentru care reprezentanţii firmei de pază au şi confirmat primirea. În schimb, aceştia nu au trimis un răspuns până la momentul publicării acestui material.

Pe de altă parte, costul mediu achitat de Primăria Sectorului 1 pentru un post de pază pe lună este de 1.958 de euro, adică 9.613 lei. Conform calculelor noastre, firma de pază cheltuie 2352 RON pentru a plăti un salariu net de 1386 RON.

În același timp, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma Pols Security are 1.063 angajaţi şi a fost înfiinţată în urmă cu 12 ani, iar, din 4 mai 2021, se află în reorganizare judiciară. În 2019, Pols Security a raportat o cifră de afaceri de 30.786.275 lei şi pierderi în valoare de 856.687 de lei.

Cât costă o oră de pază în Sectorul 1

În ceea ce privește costurile pentru o singură oră de pază, pentru a păstra aparenţa unui cost redus, contractul încheiat de Clotilde Armand cu Pols Security prevede că o oră de pază costă 18,01 lei. Mai exact, o tură de opt ore a unui paznic este plătită cu 144,08 lei, iar pentru 20 de zile lucrătoare suma se ridică la 2.881 de lei, adică puţin peste salariul minim brut pe economie de 2.300 de lei. Diferenţa până la cei 9.613 de lei intră în buzunarul patronilor Pols Security.

De menționat este faptul că, prin contractul acordat fără licitaţie firmei Pols Security sunt alocate un număr de nouă posturi de pază la Primăria Sectorului 1. Patru dintre acestea sunt pază permanentă – 24 de ore din 24 – şi sunt şi cele mai costisitoare. Din banii de la buget sunt alocaţi 5.904 de lei în acest sens.

Astfel, în total, paza Primăriei Sectorului 1 costă 8.437 de lei, conform contractului încheiat cu Pols Security.

Pe teren situația este diferită. România Tv a efectuat o vizită la una dintre cele mai apropiate unități de învățământ, mai exact, la Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu”, care era păzită de un singur paznic.

Bărbatul, angajat al firmei Pols Security, a declarat că încasează un salariu minim pe economie. Acesta păzește 4 de ore şi apoi are trei zile libere. „Mai poţi câştiga un ban în timpul liber”, a declarat paznicul care face naveta în Bucureşti.

În același timp, paznicul a mai declarat că în 2020 avea mai mulţi colegi paznici, însă din primăvară, „primăriţa a făcut tăieri”. La rândul lor, surse din conducerea unităţii de învăţământ au declarat că o altă firmă se ocupa de securitatea şcolii şi că fi vrut că aibă libertatea să-şi angajeze propriii paznici şi să nu aibă parte de unii impuşi prin contactele încheiate de Primărie.

La o altă unitate de învățământ, grădiniţa nr.42, de pe strada Gala Galaction, are câte un paznic pentru fiecare dintre cele două corpuri de clădire, în ture de câte 13 ore. Directoarea unităţii de învăţământ nu a dorit însă să vorbească despre contractul de pază, dând de înţeles că doar cei de la Primăria Sectorului 1 pot face declaraţii publice în acest sens.

Pe de altă parte, surse apropiate conducerii grădiniţei au precizat pentru Romaniatv.net că a fost desfiinţat postul de paznic de noapte, în contextul în care Primăria Sectorului 1 a tăiat costurile pentru serviciile de pază.

În ceea ce privește situația celor nouă pieţe din Sectorul 1, sunt alocate 10 posturi în acest sens. Astfel, Piaţa 1 Mai de pe bulevardul Ion Mihalache are parte de pază doar pe timp de noapte. Sunt ture tot de 13 ore, după cum ne-au precizat surse din conducerea pieţei. În aceste condiţii, comercianţii au declarat pentru Româniatv.net că, în lipsa unui paznic, sunt nevoiţi să se apere singuri de hoţi, pe timpul zilei.

În schimb, Piaţa Matache, una dintre cele mai frecventate din Sectorul 1, beneficiază de doi paznici. Unul dintre ei a discutat cu Romaniatv.net şi a declarat că face naveta dintr-o localitate din Teleorman, pentru că nu ar fi găsit alt loc de muncă. Păzeşte piaţa 24 de ore şi apoi are trei zile libere.

În ceea ce privește salariul acestuia, suma se ridică la 1.600 de lei. „Iau cam 1.500 – 1.600 de lei. Cei cu turele de 24 de ore iau mai mulţi bani”, a mărturisit bărbatul.

Când expiră contractul de pază cu firma Pols Security

Contractul semnat de Primăria Sectorului 1 cu firma de pază Pols Security a intrat în vigoare pe 29.04.2021 și este valabil până la data de 31.08.2021, dar conţine o clauză prin care ar putea fi prelungit în condiţii speciale.

„În cazul în care procedura de licitaţie deschisă, privind achiziţia de servicii de pază se va finaliza anterior datei de 31.08.2021, prezentul contract va înceta, urmând să fie demarat contractul de achiziţie publică încheiat în urma desfăşurării procedurii de licitaţie deschisă.

Dacă procedura de licitaţie deschidă nu se va finaliza până la 31.08.2021, prezentul contract se va prelungi până la finalizarea procedurii, dar nu mai mult de 30 de zile”, se arată în contract.

Totodată, reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 au mai precizat că „în paralel cu procedura de atribuire a acestui contract, s-au demarat etapele premergătoare procedurii de licitaţie deschisă privind achiziţia de servicii de pază la sediile Sectorului 1 al Municipiului Bucuresti, la sediul Centrului Militar Sector 1, la sediile Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor şi Stare Civilă Sector 1, la sediul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Sector 1, la sediile unităţilor de învăţământ, unităţi sanitare şi piete agroalimentare”.

De menționat este faptul că, Pols Security SRL este o cunoscută societatea care activează în domeniul serviciilor de protecție și pază. De la înființare și până în prezent, Pols Security SRL a asigurat în cele mai bune condiții paza, protecția si intervenția in obiective precum: unități de învățământ universitar si preuniversitar, unități sanitare (dispensare, clinici) și spitalicești (spitale municipale și naționale), militare (comisariate), industriale (șantiere de construcții, unități de producție), comerciale (piețe agro-alimentare, magazine, restaurante ș.a.), societăți de utilitate publică (Primării, DGIT-uri, Servicii de stare civilă, Evidența populației ș.a.), evenimente culturale și sportive, precum și alte instituții publice și societăți. La data deschiderii procedurii de insolvență, societatea avea un număr de 1.094 agenți.

Surse apropiate acestui caz au declarat pentru sursa citată că această firmă este controlată de Paul Olteanu, fost consilier local PNL în Sectorul 1 şi are de asemenea succes la bani publici: 11,3 milioane de euro încasaţi în puţin peste 10 contracte, primite în perioada 2010-2019.

Totodată, firma liberalului a declarat afaceri de 13,9 milioane de lei şi pierderi de 1,5 milioane lei, cu 829 angajaţi. Amintim faptul că fratele acestuia, Mădălin Virgil Olteanu, a fost protagonistul unui incident violent.

Mai exact, în luna decembrie 2016, pe când era consilier PNL, a fost filmat în timp ce îi administra o bătaie zdravănă directorului adjunct de la ADP sector 1 , Şerban Acatrinei, precizează jurnalistul Adrian Niculae pe blogul său. Sursa citată mai aminteşte că, în urma bătăii, Şerban Acatrinei nu a depus plângere penală şi nu şi-a scos certificat medico-legal.