Mare atenție când cumpărați aceste mașini! Puteți fi păcăliți foarte ușor

Operatorul aplicației de diagnoză auto Carly a efectuat o analiză din care reiese că la una din cinci mașini la mâna a doua din Italia s-a umblat la kilometraj, în timp ce una la trei astfel de mașini din Germania are motorul modificat.

”Am deschis torpedoul și am văzut carnetul de service, dar acolo era trecut alt număr de kilometri decât cel afișat la bord”, spune unul dintre cumpărătorii care au întâmpinat astfel de probleme la achiziționarea unui autoturism second-hand.

Acesta a crezut că a cumpărat un vehicul cu 120 de mii de kilometri rulați, dar potrivit carnetului de service la aceștia se adăugau alți 50 de mii de kilometri, informează dw.com.

”Mi s-a părut nu că am fost naiv, ci că am fost înșelat. Nu mai voiam decât să-mi văd banii înapoi și să uit de toată povestea”, a mai adăugat acesta.

Pe lângă asta, cumpărătorul a mai avut parte de încă o surpriză neplăcută. Acestuia i s-a spus că toată lumea face la fel și că ar fi trebuit să știe de faptul că mașinile sunt modificate.

După o scurtă investigație online, acesta a aflat că aparatele cu care se poate da kilometrajul în jos costă pe internet 150 de euro .

”Se estimează că 40% din mașinile înmatriculate în Uniunea Europeană au kilometrajul dat în jos. Pagubele care apar astfel se cifrează între 5 și 10 miliarde de euro” spune Alan Vojvodic, Automobil Club Croat.

Mai precis, între 2.000 și 5.000 de euro de mașină.

Modalități de apărare împotriva înșelătoriilor

Potrivit emisiunii EUROPEO, de pe contul oficial de Youtube al sursei anterior citată, cumpărătorilor de mașini second-hand li se sare în ajutor.

”De decenii se încearcă stocarea datelor privind mașinile și kilometri parcurși pe mai multe module, astfel încât falsificatorii să aibă o sarcină cât mai grea”, mai spune Alan Vojvodic.

Printre falsificatori se numără atât amatori, cât și profesioniști.

”Problema mea e că am cumpărat mașina de o anumită marcă, de la un om care este parteneri de vânzări oficial al acelei mărci – deci el poate face ce vrea.”, a mai spus cumpărătorul păcălit.

În ceea ce privește Croația, țara are mai multe legi pentru pedepsirea falsificatorilor auto – pentru manipularea kilometrajului se poate aplica o amendă între 700 și 2.000 de euro sau până la 5 ani de închisoare.