Adrian Câciu, noul ministru al Finanțelor, a vorbit despre taxele de mediu pe care posesorii de mașini din țară trebuie să le plătească. Acesta consideră că taxa de poluare trebuie să fie un instrument eficient și să nu fie privită de oamenii din România ca un inamic al portofelului lor.

„Taxa de poluare să fie eficientă și să nu riște să fie anulată și să nu fie privită ca un dușman, ci un ajutor de tranziție către ceva mai bine. De aceea faci taxa de poluare, ca noi să trăim mai bine din punct de vedere al sănătății. Dacă faci taxa de poluare să aduci venituri la bugetul de stat, nu cred că și-a atins ținta”, a spus Adrian Câciu.

Acesta a explicat că nu poate avansa o dată pentru taxa de poluare deoarece este necesar să discute acest subiect cu ministrul Mediului.

Planul PNRR pentru reducerea poluării din țară

În Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), România este angajată să reducă poluarea atmosferică prin trecerea de la autovehicule alimentate cu benzină și motorină la autovehicule alimentate electric. Astfel, se va introduce „un nou sistem de taxare, în special pentru traficul greu din România, conform principiului „poluatorul plătește„”.

Ce presupune noul sistem de taxare

Principiul „poluatorul plătește” aduce un pachet legislativ care va include:

Taxarea în funcție de distanță pentru vehiculele grele de marfă (camioane și altele).

Scheme de stimulare a reînnoirii parcului auto (în special autoturisme / autobuze / autocare), prin scheme de casare, combinate cu măsuri de taxe de proprietate pentru cele mai poluante vehicule de pasageri.

„Ministerul Transporturilor și Infrastructurii va realiza o analiză pentru a defini mai specific nivelul de taxare, în special pentru traficul greu, cu stimulente specifice pentru vehicule electrice/hibride, inclusiv pentru vehicule ușoare, calendarul introducerii graduale a acestor taxe, categoriile de vehicule care vor fi incluse în sistemul de taxare, nivelul de poluare al vehiculelor de pasageri, categoriile de drumuri și nivelul de acoperire al rețelei integrate de drumuri naționale din România”, conform PNRR.