Rectificarea bugetară va fi aprobată vineri! Adrian Câciu: Stăm până când o aprobăm

Adrian Câciu a spus la audierile din comisiile de specialitate ale celor două Camere că are nevoie de „cel puțin câteva ore” pentru a ajunge la minister și se va asigura „că toate sursele de finanţare sunt acolo”.

„Rectificarea va fi aprobată vineri noaptea, vineri seara. Stăm până când o aprobăm. Adică nu înţelegeţi noaptea…cum se întâmpla. Deci pur şi simplu trebuie să am cel puţin câteva ore să ajung la minister să mă asigur că toate sursele de finanţare sunt acolo, că tot necesarul de finanţare este acolo, că deficitul se menţine. Foarte important. Deci orice situaţie în acest moment şi în situaţiile din anii următori noi ne vom menţine în programul de convergenţă care este asumat cu Comisia Europeană şi vom găsi formula de spaţiu fiscal astfel încât să putem să introducem şi provocările aduse şi de programul de guvernare dar şi de situaţia macroeconomică din acest moment”, a declarat Adrian Câciu.

Banii pentru rectificarea bugetară sunt în bugetul general consolidat

De asemenea, acesta a subliniat că banii pentru rectificarea bugetară sunt în bugetul general consolidat şi trebuie alimentat Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat „nu cu o sumă mare”, trebuie finanţată Sănătatea, unde sunt deconturi întârziate.

Tot în sistemul sanitar trebuie rezolvată problema salariilor şi a fost găsită sursa de finanţare. Totodată, trebuie finanţate mai multe zone unde sunt deconturi întârziate şi scopul este să nu rămână facturi neplătite.

Referitor la sursa de finanţare, el spus că există redistribuiri între ministere, iar unele nu au o execuţie tocmai exemplară, însă nu a menţionat care anume.

„Detaliile trebuie să le văd. Şi aş vrea să ajung joi. Înţeleg că mâine este votul de învestitură, iar eu joi noaptea voi sta la Ministerul de Finanţe pentru că este foarte simplu să spui din redistribuiri, dar trebuie să nu creezi dezechilibre ulterioare prin ceea ce tu faci rapid. Trebuie să mă asigur că tot ceea ce înseamnă necesarul de finanţare pe fiecare minister este asigurat până la final de an. Tot ceea ce înseamnă necesarul de finanţare pe autorităţi locale este asigurat. Vedeţi ce probleme avem din perspectiva aceasta. Trebuie să mă asigur că sistemul de sănătate este acoperit şi mai ales trebuie să mă asigur că partea socială din acest buget este acoperită până la final de an. Cu o condiţie. Adică nu e condiţie. Şi cu un obiectiv. Nu e condiţie. Obiectivul de a menţine deficitul aşa cum a fost el asumat la 7,13%”, a conchis Câciu.

Dan Vîlceanu spune că nu există nicio gaură în buget

Mai mult, Dan Vîlceanu a explicat că nu există nicio gaură în buget, precum spunea Raluca Turcan şi că viitorul Guvern învestit, cu puteri depline, va aproba vineri rectificarea bugetară, iar astfel nu va exista o problemă în plata salariilor, pensiilor sau a altor drepturi pentru cetăţenii români.

„Nu, există o gaură. Este o rectificare bugetară care, în condiţiile în care nu am fi avut această criză politică, s-ar fi întâmplat deja şi nu aveam această discuţie. Deci această discuţie există acum pentru că doamna Turcan a fost supărată. Nu am putut să facem rectificarea bugetară, nefiind un Guvern cu puteri depline, mai devreme. Atâta tot. Vineri, din câte ştiu, va fi adoptată rectificarea bugetară şi nu vor exista niciun fel de problem la plata salariilor, pensiilor sau altor drepturi către cetăţenii români”, a spus Dan Vîlceanu.

Acesta a fost întrebat dacă a discutat cu viitorul ministru de Finanţe Adrian Câciu despre bugetul pe anul viitor.

„Da, lucrasem în minister şi până acum la o proiecţie de buget. Ea este acolo. Vreau să vă spun că în scurt timp va apărea şi execuţia bugetară la 10 luni şi o să vedeţi o situaţie economică bună a României, cu încasări bune, cu cheltuieli ţinute în frâu. Legat şi de rectificarea bugetară, mi s-a părut corect să fie viitorul ministru acolo pentru că va semna această rectificare bugetară şi proiectul de buget este, până la urmă, în sarcina viitorului ministru. Eu am lăsat doar o estimare pentru bugetul pe anul viitor”, a răspuns Vîlceanu.