România are aproape 5 milioane de pensionari, iar mai mare pensie este de 73.890 de lei brut și o încasează un fost judecător sau procuror. În ianuarie 2019 erau 9.193 de persoane cu pensii speciale sau pensii de serviciu, pentru care statul a plăti aproximativ două miliarde de euro. Cea mai mare pensie din sistemul public, care nu este specială, este de 25.582 de lei și o primește o persoană din București.

Interesant este cât câștigă cei de la SRI. Jurnaliștii de la Libertatea au realizat un amplu material pe subiectul pensiilor și au fost curioși să afle cât primesc aceștia. Nu au aflat însă nimic, pentru că pensiile sunt secrete.

SRI se ocupă atât de plata pensiilor pentru foștii săi angajați, cât și a celor de la Serviciul de Informații Externe (SIE). Informațiile despre pensiile plătite sunt secrete la SRI. ”Vă comunicăm că datele solicitate de dumneavoastră excedează sfera informaţiilor de interes public, aşa cum acestea sunt definite la art. 2 lit. b) din Legea nr. 544/2001, respectiv fac parte din categoria informaţiilor clasificate ori nepublice”, arată instituția în răspunsul trimis către libertatea.

În ceea ce-i privește pe avocați, Casa de Asigurări a Avocaților a explicat că pensia maximă a avocaților nu poate depăși valoarea stabilită prin hotărâre a Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR). În acest moment, valoarea maximă stabilită este de 5 puncte, iar valoarea unui punct este de 1.334 lei. Astfel, pensia maximă a unui avocat poate fi, teoretic, de 6.670 de lei.