Mai exact, proiectul adoptat de Senat prevede suspendarea succesivă pentru 15 şi, respectiv, 30 de zile a activităţii operatorilor economici care continuă să nu respecte măsurile anti-COVID la acelaşi sediu, principal sau secundar, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă.

În același timp, actul normativ subliniază faptul că în cazul în care „operatorul economic nu respectă la acelaşi sediu, principal sau secundar, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă a contravenţiei, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, agentul constatator dispune şi sancţiunea contravenţională complementară a închiderii temporare pe o durată de 15 zile, respectiv 30 de zile a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfăşoară activitatea fără respectarea condiţiilor stabilite”.

De menționat este faptul că proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea Legii privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Senatul a adoptat un alt proiect inițiat de Guvern 

Pe lângă proiectul care îi vizează pe operatorii economici, plenul Senatului a mai adoptat, luni, proiectul iniţiat de Guvern privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021.

„Având în vedere faptul că scopul principal al recensământului este stabilirea reală a numărului populaţiei rezidente şi a caracteristicilor de bază demografice, etnoculturale, educaţionale, ocupaţionale, economice, considerăm că principalul obiectiv ar trebui să fie o rată de răspuns de 100%. Astfel, pentru a simplifica procesul de recensământ, au fost eliminate din anexă variabilele care sunt de importanţă secundară, cele care sunt delicate şi dificile şi care nu pot face obiectul deciziei de reducere a chestionarului de către Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2021, fiind reglementate de OUG nr.19/2020”, prevede un amendament admis la comisia de specialitate.

De menționat este faptul că proiectul de ordonanţă de urgenţă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea OUG nr.19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.178/2020.