Noi veşti bune în contextul luptei împotriva pandemiei de COVID-19!

Vaccinul Novavax oferă o protecţie de 90,4% per ansamblu, transmite compania

Compania americană Novavax a anunţat luni, 14 iunie, că vaccinul pe care l-a dezvoltat împotriva noului coronavirus este eficace în proporţie de peste 90%, inclusiv împotriva noilor variante ale virusului.

Novavax a realizat în acest sens un studiu pe circa 30.000 de oameni, voluntari, din Statele Unite ale Americii şi Mexic, relatează agenţia AFP.

Vaccinul “a demonstrat o protecţie de 100% împotriva formelor moderate şi severe ale bolii şi de 90,4% per ansamblu”, se arată într-un comunicat al companiei americane din domeniul biotehnologiei.

Vaccinul utilizează o tehnologie diferită de cele ale serurilor autorizate deja pe scară largă în lume: este un vaccin aşa-zis ”subunitar”, pe baza unor proteine care declanşează un răspuns imunitar, fără virus.

Novavax va cere autorizarea de urgenţă începând cu luna iulie

Împotriva variantelor pe care Novavax nu a reușit să le identifice, vaccinul a fost eficient în proporție de 70%.

Compania va cere autorizarea de urgenţă a vaccinului său în statele Unite, dar şi în alte zone de pe glob, începând cu al treilea trimestru din 2021, transmite şi Reuters.

“Practic, este foarte important că un vaccin te poate proteja împotriva unui virus care se răspândește cu viteză”, spune dr. Gregory Glenn, şeful Departamentului de Cercetare al Novavax.

Tot luni, compania americană a mai transmis că vaccinul a fost tolerat ușor printre participanții la testele clinice. Printre efectele adverse s-au numărat numai unele de formă uşoară, precum dureri de cap, oboseală sau dureri musculare.

Sursă foto: Dreamstime