Acţiunile celor mai mari companii europene au închis tranzacţiile de vineri în scădere, după nouă şedinţe consecutive de creştere, fiind afectate de evoluţia negativă a sectorului tehnologic, care a anulat avansul titlurilor bancare.

Un alt factor negativ a fost scăderea încrederii americanilor în economia Statelor Unite, în luna iulie, la cel mai redus nivel atins după luna aprilie.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a închis în scădere cu 0,2%, după ce a atins pe parcursul şedinţei cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii noiembrie 2008.

În pofida declinului de vineri, indicele a avansat cu 11,3% în ultimele două săptămâni, în urma rezultatelor bune raportate de companii pentru trimestrul al doilea.

Cele mai slabe performanţe au fost consemnate de acţiunile companiilor din sectorul tehnologic.

Astfel, titlurile Ericsson au coborât cu 7,7%, iar Alcatel-Lucent, Infineon Technologies şi Nokia au scăzut cu 1,9%-3,9%.

Băncile au înregistrat în schimb primtre cele mai mari creşteri. Acţiunile Standard Chartered, Societe Generale, Banco Santander şi Barclays au avansat cu 1,3%-3,3%.

Pe alte pieţe, indicele FTSE100, care include acţiunile celor mai mari companii listate la Londra, a urcat cu 0,4%, DAX al bursei din Frankfurt a coborât cu 0,3%, iar CAC 40 al bursei din Paris a scăzut cu 0,2%.