Acţiunile celor mai mari companii europene au închis tranzacţiile de joi în creştere pentru a noua şedinţă consecutiv şi au atins maximul ultimelor opt luni, în urma optimismului alimentat de rezultatele bune raportate de companii.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a încheiat şedinţa în urcare cu 2%, înregistrând cea mai lungă perioadă de creştere de la sfârşitul anului 2006.

Un alt factor care a susţinut piaţa este creşterea peste aşteptări a vânzărilor de locuinţe deja existente din SUA, în luna iunie, pentru a treia lună consecutiv.

În sectorul bancar, Credit Suisse a raportat un profit net de 1,6 miliarde de franci elveţieni (1,5 miliarde dolari) în trimestrul al doilea, peste estimările analiştilor.

„Investitorii primesc treptat informaţii privind îmbunătăţirea mediului economic”, a declarat Tammo Greetfeld, analist la Unicredit Group.

Acţiunile Credit Suisse au urcat cu 5,8%,iar HSBC, Lloyds, Royal Bank of Scotland şi Banco Santander au avansat cu 2,6%-4,9%.

În sectorul minier, acţiunile Xstrata, Rio Tinto, BHP Billiton, Kazakhmys şi Lonmin au urcat cu 4,1%-9,5%, în urma creşterii cotaţiilor materiilor prime.

Roche a anunţat prognoze optimiste pentru următorii doi ani, în urma achiziţiei Genentech, iar titlurile grupului farmaceutic au avansat cu 3,2%.

Pe alte pieţe, indicele FTSE100, care reuneşte acţiunile celor mai mari companii listate la Londra, a închis în creştere cu 1,5%, DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 2,5%, iar CAC40 al bursei din Paris s-a majorat cu 2%.

SURSA: Mediafax