Finalizarea unui acord comercial între SUA şi UE este posibilă în ”câteva săptămâni”, a declarat miercuri la Davos preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunţ ce vine în urma ameninţărilor repetate ale Washingtonului privind instituirea de taxe vamale asupra automobilelor europene dacă UE nu acceptă un astfel de acord, scrie Agerpres.

”Pe ansamblu, am avut o conversaţie foarte bună” cu preşedintele american Donald Trump, a spus Von der Leyen în faţa presei la forumul de la Davos, scrie France Presse. ”Prevedem că vom avea în câteva săptămâni un acord pe care-l vom putea semna împreună”, a asigurat ea, precizând că o astfel de înţelegere va acoperi atât comerţul cât şi sectoarele tehnologic şi energetic.

”Nu este o idee bună să ne angajăm în diferende comerciale luni la rând şi ne-am aşezat amândoi împreună pentru a negocia şi a găsi soluţii”, a continuat şefa executivului comunitar, după ce preşedintele american a ameninţat cu instituirea unor taxe vamale asupra produselor europene.

Donald Trump amenință cu instituirea unor taxe vamale

”Dacă nu putem să facem un acord comercial (cu UE), va trebui să punem o taxă de 25% asupra maşinilor lor”, a afirmat Trump într-un interviu acordat postului Fox News.

”Este foarte, foarte greu de discutat cu Europa. Ei profită de mulţi ani de pe urma ţării noastre (…) Dacă nu ajungem la un rezultat (privind negocierile comerciale), voi lua măsuri, iar acestea vor fi taxe foarte ridicate pe automobilele lor şi alte produse”, a spus Trump într-un interviu acordat postului CNBC în timpul forumului economic de la Davos.

”Aş vrea să aştept să termin cu China. Nu aş vrea să mă ocup de China şi de Europa în acelaşi timp”, a adăugat el, referindu-se la acordul comercial recent încheiat între SUA şi China.

Ursula von der Leyen: Va exista o nouă abordare

Dar secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a legat ameninţarea la adresa europenilor privind instituirea de taxe vamale nu de un acord comercial, ci de taxarea sectorului digital, un subiect foarte conflictual între SUA şi unele ţări europene.

Ursula von der Leyen a mai spus în faţa presei că ”indiferent care ar fi subiectele negociate, va exista o nouă abordare” faţă de cea practicată de predecesorul ei, Jean-Claude Juncker.

Anterior, într-un interviu la CNBC, Trump a afirmat că ”Jean-Claude era un prieten, dar, sincer, era foarte greu să te înţelegi cu el”. Preşedintele american s-a declarat în schimb mulţumit de prima sa întâlnire cu Ursula von der Leyen, care s-a desfăşurat marţi la Davos.