Victor Negrescu, europarlamentar social-democrat, a informat pe Facebook că Uniunea Europeană a hotărât ca pastilele împotriva Covid-19 să fie achiziționate centralizat și apoi distribuite în toate țările din UE. De asemenea, Comisia Europeană a transmis că prețul tratamentul medicamentos va fi accesibil.

„Concluzii 16 decembrie 2021 – Covid-19 VACCINAREA

Consiliul European a abordat deteriorarea situației epidemiologice în UE și consecințele apariției variantei Omicron, o variantă nouă care suscită îngrijorare. Acesta reafirmă importanța vitală a vaccinării în lupta împotriva pandemiei. Este extrem de important și de urgent să li se ofere tuturor persoanelor posibilitatea de vaccinare și să se pună la dispoziție doze de rapel.

În acest context, rămâne esențial să se elimine reticența față de vaccinare, inclusiv prin combaterea dezinformării. Pe lângă vaccinare, ar trebui să se continue punerea în aplicare a Strategiei UE privind mijloacele terapeutice împotriva COVID-19, inclusiv achizițiile publice comune”, se arată în documentul oficial.

Victor Negrescu, a solicitat achiziționarea pastilelor anti-Covid

Europarlamentarul PSD a explicat că a solicitat achiziționarea unor noi tratamente împotriva infectării cu Sars-CoV-2. Cererea sa oficială a fost anunțată în Parlamentul European în noiembrie.

„Iată că demersurile noastre devin din nou realitate. La începutul lunii noiembrie am solicitat în plenul Parlamentului European achiziția în comun la nivel european a tratamentelor de ultimă generație împotriva COVID-19.

Demersul meu a fost preluat în concluziile Consiliului European din 16 decembrie în care liderii europeni solicită punerea în aplicare a Strategiei UE privind mijloacele terapeutice împotriva COVID-19, achiziții inclusivi publice comune”, a informat Victor Negrescu pe Facebook.

Tratamente de ultimă generație în Europa

De asemenea, acesta a spus că decizia finală a Comisiei Europene reprezintă o oportunitate a cetățenilor europeni, inclusiv a românilor. Astfel că, prin achiziționarea pastilelor anti-Covid, pacienții infectați vor avea acces la soluții medicale noi la un cost decent.

„Continuăm să acționăm cu profesionalism pentru ca oportunitățile europene să fie disponibile tuturor cetățenilor europeni și pentru ca România să profite pe deplin de apartenența sa la Uniunea Europeană. Achiziția în comun a tratamentelor de ultimă generație împotriva COVID-19 trebuie extinsă pentru ca oriunde în Europa, și în mod special în România unde această problemă a fost acută, pacienții să aibă acces la cele mai bune soluții medicale la un cost decent (similar în toată Uniunea Europeană)”, a scris Victor Negrescu.