Vești încurajatoare la nivel mondial. Un nou tratament anti-COVID înregistrează rezultate bune. În acest context, Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a recomandat extinderea indicației RoActemra (tocilizumab).

Sursa citată precizează că tratamentul trebuie inclus în rândul adulților infectați cu COVID-19 care primesc tratament sistemic cu corticosteroizi și care necesită oxigen suplimentar sau ventilație mecanică.

Ce este RoActemra

În ceea ce privește medicamentul, acesta este comercializat de Roche Registration GmbH, iar în momentul de față este deja aprobat în Uniunea Europeană însă nu pentru tatarea COVID-19 ci pentru tratarea altor afecțiuni precum cele inflamatorii, artritei reumatoide, artritei idiopatice juvenile sistemice, poliartritei idiopatice juvenile, arteritei cu celule gigantice și sindromului de eliberare de citokine.

De menționat este faptul că recomandarea venită din partea Agenției Europene pentru Medicamente nu este întâmplătoare și vine după evaluarea datelor unui studiu care a implicat 4.116 adulți spitalizați cu forme severe de COVID-19.

Mai exact, aceste persoane au avut nevoie de oxigen suplimentar sau ventilație mecanică și niveluri ridicate de proteină C reactivă în sânge (indicând inflamație). Conform studiului efectuat, tratamentul cu RoActemra, administrat prin perfuzie și în plus față de tratamentul standard, reduce riscul de deces, în comparație cu tratamentul standard în monoterapie.

De asemenea, cercetătorii mai subliniază și faptul că, în general, 31% dintre oamenii tratați cu RoActemra plus tratament standard au murit în decurs de 28 de zile de la debutul tratamentului, spre deosebire de alți 35% dintre pacienții care au primit singur tratament standard.

Totodată, sursa citată mai arată că, pe lângă aceste cifre, 57% dintre pacienții care au primit RoActemra au putut părăsi spitalul în 28 de zile, comparativ cu 50% dintre pacienții care au primit singur tratament standard.

Cum acționează medicamentul RoActemra

Pe de altă parte, cercetătorii precizează că studiul a mai indicat că nu poate fi exclusă o creștere a mortalității atunci când se utilizează RoActemra la pacienții care nu primesc corticosteroizi sistemici. În ciuda acestui lucru însă, profilul de siguranță al medicamentului a fost favorabil la cei care primesc deja tratament cu corticosteroizi, iar CHMP a concluzionat că beneficiile medicamentului sunt mai mari decât riscurile pentru acești pacienți.

Amintim faptul că RoActemra este un medicament imunomodulator. Mai exact, acesta are rolul de a modifica activitatea sistemului imunitar. De asemena, substanța activă din RoActemra, tocilizumab, este un anticorp monoclonal, un tip de proteină conceput pentru a se atașa de o țintă specifică din organism.

În ceea ce privește modul de acțiune, RoActemra se atașează de receptorul unei o moleculă mesager sau „citokină” numită interleukină-6 (IL-6). De menționat este faptul că IL-6 este produsă de sistemul imunitar al organismului ca răspuns la inflamația sistemică, care joacă un rol important în formele severe de COVID-19 și insuficiența respiratorie asociată.

În urma rezulatelor încurajatoare ale studiului, EMA urmează să trimită recomandarea sa Comisiei Europene, care va emite o decizie finală.