Anumiți observatori spun că noile medicamente vor fi, ca și vaccinurile, oferite doar statelor bogate, lăsând descoperite zone ale globului care au mare nevoie de aceste antivirale.

Acordurile de reglementare au deschis ușa pentru mai mulți producători de medicamente generice, care și-au lansat propriile versiuni ale medicamentelor produse de două mari companii: Pfizer Inc. și Merck & Co.

Producătorii de medicamente generice „cărora li s-au acordat sublicenţe vor putea furniza noul medicament în combinaţie cu Ritonavir (un medicament utilizat împotriva virusului SIDA) în 95 de ţări, acoperind până la circa 53% din populaţia lumii”, a declarat un purtător de cuvânt al Unitaid, Hervé Verhoosen, potrivit Bloomberg Law.

De ce se tem cel mai mult unii specialiști

Apariția antiviralelor este considerată un colac de salvare, mai ales pentru țările cu venituri mici de pe glob. Pfizer s-a oferit să acopere aproximativ 50% din populația lumii, iar Merck spune că va da acces la medicamentul său pentru 100 de țări cu venituri mici și medii. Dar unii specialiști susțin că lucrurile ar putea să nu stea deloc așa.

”Ambele companii au introdus acorduri de licență restrictive, care interzic accesul la prețuri accesibile pentru jumătate din populația lumii. Majoritatea țărilor incluse în acordurile de licență nu dețin infrastructura de testare și tratament pentru a se asigura că persoanele infectate cu Covid-19 au acces la tratament”, a declarat Rohit Malpani, membru al consiliului de administrație al organizațiilor neguvernamentale la Unitaid.

Pfizer și Merck au „teritorii rezervate” în țările mai bogate

Pfizer și Merck au „teritorii rezervate” în țările mai bogate, care „permit companiilor să-și maximizeze profiturile pe termen scurt”, a adăugat el.

Lansarea antiviralelor vine pe fondul solicitărilor tot mai mari adresate Organizației Mondiale a Comerțului de a renunța, temporar, la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor anti-Covid, pentru a le face mai accesibile. Acestea sunt considerate un obstacol pentru creșterea producției și extinderea accesului la tratamente și vaccinuri în pandemie.

O astfel de derogare „ar ajuta cu siguranță la depășirea drepturilor de brevet și de protecție a datelor ale Merck și Pfizer, reducând nevoia de soluții pentru fiecare țară, inclusiv licențe obligatorii”, afirmă Brook Baker, profesor la Northeastern University School of Law, analist la Health GAP.

Un comitet consultativ al Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) umează să stabilească dacă agenția ar trebui să aprobe medicamentul antiviral produs de Merck, Molnupiravir, pentru utilizare de urgență în SUA.

Medicamentele anti-Covid se pot produce aproape oriunde în lume

În timp ce unii observatori acuză producătorii de medicamente că țin cu dinții de brevetele vaccinurilor și distribuie în mod inechitabil tratamentele, alții consideră că lansarea antiviralelor e un prim exemplu de mari companii care acționează în interesul publicului.

„Spre deosebire de vaccinuri, care sunt extrem de dificil de făcut, aceste medicamente anti-covid se pot produce aproape oriunde în lume”, a declarat James Pooley, fost director general adjunct al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale.

CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a declarat că producția pilulei sale, cunoscută sub numele de Paxlovid, va crește, de la 50 de milioane, la 80 de milioane, susținând că tratamentul va fi eficient și împotriva noii variante, Omicron.