A fost dezvăluită o clauză a contractului dintre Uniunea Europeană şi Pfizer. Mai exact, în contractul său cu Pfizer, Uniunea Europeană a prevăzut o clauză în caz de apariţie a unei noi variante a coronavirusului. Această informație a fost dezvăluită de Le Soir, citat de Rador.

O cursă contra cronometru a început pentru a analiza noua variantă Omicron a coronavirusului şi a înţelege dacă trebuie adaptate vaccinurile, a declarat preşedinta Comisei Europene, Ursula von der Leyen, duminică, la Riga, apelând la populaţie să fie precaută pentru a da cercetătorilor timp să analizeze noua variantă.

Mesajul transmis de Ursula von der Leyen

„Cercetătorii şi fabricanţii au nevoie de două-trei săptămâni pentru o viziune completă a caracteristicilor mutaţiilor acestei variante omicro”, a adăugat ea.

„Trebuie să câştigăm timp”, a continuat aceasta, făcând apel la populaţie să se vaccineze, să poarte mască şi să respecte distanţarea necesară.

Lidera CE a arătat că un contract semnat astă vară de Comisia Europeană cu BioNTech-Pfizer pentru 1,8 miliarde de doze de vaccin cuprinde o clauză care prevede cazul unei variante care nu ar mai fi acoperită de vaccinul existent. Prin această clauză, laboratorul se angajează în acest caz să fie în măsură să-şi adapteze vaccinul în termen de 100 de zile, a afirmat ea.

Noua variantă Omicron, a cărei identificare a fost anunţată joi în Africa de Sud, s-a răspândit în mai multe ţări, suscitând o îngrijorare tot mai mare în Europa.

Detalii cheie despre Omicron

Trebuie subliniat că OMS a avertizat, luni, că noua variantă a coronavirusului, Omicron, prezintă un risc foarte ridicat la nivel mondial. În funcţie de aceste caracteristici, ar putea să existe vârfuri viitoare de COVID-19, cu potenţiale consecinţe severe în funcţie de diferiţi factori şi, în special, de locurile unde aceste vârfuri s-ar produce, a punctat OMS. Luni seara, miniștrii Sănătății din G7 s-au întâlnit pentru a discuta și a lua măsuri cu privire la noua tulpină.

„Comunitatea internaţională se confruntă cu ameninţarea unei noi variante extrem de transmisibile a COVID-19, care necesită o acţiune urgentă”, au transmis miniştrii din G7 într-un comunicat comun.

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a declarat că lumea ar trebui să se pregătească pentru ce este mai rău, deoarece nu există prea multe informații despre această tulpină, subliniind, totodată, că există ma multe întrebări decât răspunsuri. În ceea ce privește Marea Britanie, ministrul Sănătății, Edward Argar, amintește că medicii sud-africani vorbeau de simptome ușoare la pacienții tineri, însă nu se știe cum reacționează cei în vârstă la această nouă tulpină.