Reuniune de urgenţă la nivel mondial din cauza variantei Omicron a SARS-CoV-2!

Reuniune a miniştrilor Sănătăţii din ţările G7

Întâlnirea a fost convocată de către Guvernul Marii Britanii, ţara care deţine preşedinţia rotativă a G7 (grupul principalelor şapte economii ale lumii). Guvernul de la Londra a convocat miniştrii Sănătăţii din statele membre G7 pentru a discuta despre pericolul acestei noi variante de coronavirus, potrivit agenţiei AFP.

Şedinţa de urgenţă este programată pentru luni, 29 noiembrie. Miniştrii Sănătăţii din Marea Britanie, SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia se vor întâlni „pentru a discuta despre evoluţia situaţiei legate de Omicron” , în cadrul unei ″reuniuni de urgenţă″, se arată într-un comunicat al Ministerului britanic al Sănătăţii.

Omicron s-a răspândit deja în ţări de pe întreg globul

Reamintim faptul că noua variantă Omicron a fost confirmată mai întâi în probe prelevate în Botswana începând cu 11 noiembrie şi Africa de Sud începând cu 14 noiembrie.

Miercurea trecută, pe 24 noiembrie, OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) a fost sesizată cu privire la existenţa noii variante de către Africa de Sud, ţară care a înregistrat în ultimele săptămâni o înmulţire accelerată a cazurilor de COVID-19.

Apoi, vineri, OMS a clasat varianta B.1.1.529, care a primit şi numele de Omicron, drept “îngrijorătoare”.

Noua variantă a început deja să se răspândească în toate colţurile lumii. Infectări au fost confirmate în Israel, Belgia (o femeie venită din Egipt şi aparent fără vreo legătură cu Africa subsahariană), Australia, Olanda, Marea Britanie, Germania, Italia, Danemarca, Cehia şi Hong Kong.

Varianta Omicron prezintă mutaţii multiple, nefiind însă elucidat impactul acestora – contagiozitate, simptomatologie, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc – comparativ cu variantele deja descoperite, în special Delta, dominantă în prezent şi cunoscută ca fiind foarte contagioasă.

Unele ţări încep să-şi închidă graniţele

Unele ţări au luat deja măsuri dure pentru a preveni răspândirea Omicron. Japonia, spre exemplu, a anunţat luni că îşi va închide graniţele pentru toţi străinii în contextul apariţiei acestei variante.

Anunţul autorităţilor de la Tokyo vine la trei săptămâni după ce Guvernul nipon a relaxat unele dintre restricţii pentru a permitea intrarea persoanelor care se deplasează în scop de afaceri, studenţilor şi stagiarilor din alte ţări.