Marea Britanie a dat lovitura în pandemie! Evoluția economiei a depășit așteptările

ONS a informa că a cincea economie mondială este acum cu 0,7% peste nivelul din februarie 2020. Economiştii se aşteptau la un avans al PIB-ului Regatului Unit de 0,4% în noiembrie, în timp ce avertizează că în decembrie s-ar putea înregistra o încetinire a creşterii, din cauza variantei Omicron a coronavirusului. Alţi analişti susţin că încetinirea va fi de scurtă durată, permiţând Băncii Angliei să continue majorarea dobânzilor, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

„Economia a înregistrat o creştere solidă în luna de dinaintea apariţiei variantei Omicron, în special arhitecţii, retailerii, curierii şi contabilii au avut o activitate frenetică. Construcţiile s-au redresat de asemenea după câteva luni slabe”, a apreciat economistul şef al ONS, Grant Fitzner.

Avansul general al economiei a fost sprijinit de creşterea de 3.5% din sectorul construcţiilor

Analiştii de la Capital Economics estimează că avansul general al economiei a fost sprijinit de creşterea de 3.5% din sectorul construcţiilor, pe fondul condiţiilor meteo favorabile.

În ritm trimestrial, PIB-ul Regatului Unit în perioada octombrie-decembrie 2021 a atins sau a depăşit nivelul de dinaintea pandemiei – ultimul trimestru din 2019 – dacă avansul a fost de cel puţin 0,2% în decembrie şi nu vor exista revizuiri în scădere ale datelor din octombrie şi noiembrie, informează ONS.

„Ne aşteptăm la o încetinire a creşterii în 2022 deoarece nu ne vom mai baza pe efectul redresării în urma pandemiei pentru stimularea expansiunii. În plus, creşterea taxelor şi a dobânzilor, precum şi nivelul ridicat al inflaţiei, vor afecta puterea de cumpărare a gospodăriilor”, a declarat Yael Selfin, economist şef la KPMG UK.

Consecințele economice ale restricțiilor sunt devastatoare în Marea Britanie

În zilele de după descoperirea inițială a Omicron în Africa de Sud mulți oameni de știință se temeau că logica brutală a unei creșteri exponențiale a cazurilor cât și contagiozitatea mai mare a noii variante vor face ca simpla povară a numărului de cazuri să copleșească NHS, chiar și dacă noua varianta s-ar fi dovedit a fi mai puțin periculoasă, arată noul editorial The Telegraph.

Planul B, alternativa pentru planul pandemic de iarnă, a fost impus rapid. Înainte de Crăciun a crescut presiunea asupra guvernului pentru a merge și mai departe. În Londra, epicentrul valului, virusul s-a răspândit în populație cu o viteză aparent fără precedent.

Evoluția valului în săptămânile trecute de atunci nu justifică interdicțiile chiar și mai stricte pe care le cer unii. După cum s-a întâmplat și în Africa de Sud, unde valul deja a trecut și pare să fi fost benign comparativ cu variantele precedente, numărul cazurilor din Regatul Unit nu mai pare să crească atât de rapid. În capitală el stagnează și acum pare a fi intrat pe o pantă descendentă.

E adevărat că spitalele sunt așteptate de o perioadă dificilă – iar la unele dintre ele probleme par să țină mai degrabă de proasta administrare și lipsa personalului, nu de numărul pacienților care necesită terapie intensivă. Mai există îngrijorare și cu privire la răspândirea virusului la categoriile mai vârstnice, deși progresul realizat de programul de vaccinare cu doza booster e posibil să mai echilibreze situația într-o oarecare măsură. Însă la un moment dat ar trebui să fie posibil să afirmi că partea cea mai rea a valului Omicron a trecut.

Situația economică în mod cert nu e benignă. Inflația, creșterea prețurilor la energie, șocul provocat unor sectoare precum HoReCa de Planul B, precum și iminenta creștere a fiscalității au scos redresarea de pe traiectoria ei și amenință să provoace pagube considerabile mai multor milioane de gospodării. Un economist a declarat că efectele probabile vor fi similare celor ale crizei financiare. Costurile acumulate în doi ani în care angajații au fost plătiți pentru a nu munci în cursul perioadelor succesive de carantină se apropie acum de scadență