Pfizer dă lovitura anului în Rusia. Compania va testa un nou medicament împotriva coronavirusului.  Pfizer a primit aprobarea Roszdravnadzor, Agenţia federală de monitorizare în domeniul medical, pentru a efectua studii clinice în Rusia privind eficacitatea inhibitorului de protează + Ritonavir. Este vorba de un medicament folosit în profilaxia şi prevenirea infecției cu SARS-CoV-2, informează agenția Rador

Un reprezentant al companiei Pfizer a declarat pentru publicaţia rusă ”Vedomosti” că la aceste teste participă şapte mii de persoane din diferite țări, inclusiv din Rusia. Dacă medicamentul este aprobat de autoritățile locale de reglementare, compania intenționează să-și asigure accesul pe piețele din toate aceste țări.

În Rusia, conform Registrului de Stat al Medicamentelor, preparatul va fi testat în rândul adulților, care intră în contact acasă cu pacienți, care au manifestări simptomatice ale coronavirusului. La aceste teste vor participa 90 de persoane.

Vaccinul Sputnik Light crește nivelul de protecție împotriva tulpinii Delta

În luna octombrie, presa a anunţat că producătorul de vaccinuri împotriva coronavirusului compania farmaceutică americană Pfizer și BioNTech a solicitat autorităților de reglementare din Statele Unite să aprobe un preparat pe care l-a dezvoltat pentru a vaccina copiii cu vârsta cuprinsă între cinci și 11 ani.

Aleksandr Ghinzburg, directorul Centrului de Cercetare în domeniul Epidemiologiei și Microbiologiei ”N.F.Gamalei”, a declarat că vaccinul Sputnik Light crește nivelul de protecție împotriva tulpinii Delta pentru cei care au fost vaccinaţi cu două doze de vaccin Pfizer.

În urmă cu puțin timp s-a aflat că pastilele antivirale experimentale de la Pfizer, dezvoltate pentru a inhiba replicarea SARS-CoV-2 și a preveni forme severe ale bolii, au demonstrat o eficacitate extraordinară în primele etape ale unui studiu clinic de fază 2/3. Antiviralul Pfizer s-a dovedit și fără efecte adverse grave. Rezultatele studiului, aflat încă în stadiul de preprint și fără peer-review, dezvăluie că noul tratament oral reduce spitalizarea sau decesul în cazul pacienților cu risc ridicat și cu 89%, în comparație cu placebo.

Reduce riscul de spitalizare sau deces

De la vaccinuri până la anticorpi monoclonali, o gamă incredibilă de tratamente au fost dezvoltate de la apariția noului coronavirus. Dar poate cea mai mare verigă lipsă din arsenalul de terapii a fost tocmai o simplă pastilă care poate fi luată acasă, în primele etape ale bolii, ajutând la prevenirea COVID-19 sever.

Primul candidat antiviral oral a fost anunțat după ce compania farmaceutică Merck a dezvăluit că medicamentul său, Molnupiravir, a redus riscul de spitalizare sau deces în cazul infectării cu Covid și cu 50%. Molnupiravir se afla în dezvoltare ca un antiviral gripal înainte de pandemie, în 2020, dar studiile anterioare au sugerat că era eficient și împotriva virusului SARS și MERS, așa că a fost reutilizat rapid ca antiviral COVID-19.