Rezultatele studiului, aflat încă în stadiul de preprint și fără peer-review, dezvăluie că noul tratament oral reduce spitalizarea sau decesul în cazul pacienților cu risc ridicat și cu 89%, în comparație cu placebo.

De la vaccinuri pînă la anticorpi monoclonali, o gamă incredibilă de tratamente au fost dezvoltate de la apariția noului coronavirus. Dar poate cea mai mare verigă lipsă din arsenalul de terapii a fost tocmai o simplă pastilă care poate fi luată acasă, în primele etape ale bolii, ajutând la prevenirea COVID-19 sever, scrie New Atlas.

Primul antiviral a fost anunțat de Merck. Pastila reduce riscul de spitalizare și deces

Primul candidat antiviral oral a fost anunțat după ce compania farmaceutică Merck a dezvăluit că medicamentul său, Molnupiravir, a redus riscul de spitalizare sau deces în cazul infectării cu Covid și cu 50%. Molnupiravir se afla în dezvoltare ca un antiviral gripal înainte de pandemie, în 2020, dar studiile anterioare au sugerat că era eficient și împotriva virusului SARS și MERS, așa că a fost reutilizat rapid ca antiviral COVID-19.

Antiviralul de la Pfizer este puțin diferit

Noul antiviral de la Pfizer este puțin diferit. Este primul medicament conceput special pentru a viza SARS-CoV-2, care va avansa rapid în studiile clinice pe oameni. Denumit inițial PF-07321332 (acum denumit oficial PAXLOVID), medicamentul a apărut în urma cercetărilor asupra unui antiviral care vizează virusul SARS, apărut în urmă cu 20 de ani. La începutul lui 2020, Pfizer și-a ajustat rapid molecula antivirală SARS experimentală pentru a se concentra în special pe SARS-CoV-2, iar acum primele date intermediare din studiile clinice la scară largă indică o eficacitate promițătoare.

Antiviralul, eficient în proporție de 89% în prevenirea spitalizării sau a decesului

Studiul s-a concentrat pe pacienții nevaccinați cu un risc ridicat de a dezvolta COVID-19 sever. În studiul de cohortă s-au administrat timp de cinci zile pilule antivirale, începând cu trei zile de la apariția simptomelor. Dintre cei 389 de participanți care au luat antiviralul, au fost raportate doar trei spitalizări, fără vreun deces, comparativ cu un grup placebo de 385 de participanți, care a înregistrat 27 de spitalizări și șapte decese. Concluzia a fost că antiviralul este eficient în proporție de 89% în prevenirea spitalizării sau a decesului.

Antiviralul s-a dovedit a fi și foarte sigur, fără efecte adverse grave observate.

”Poate opri efctele devastatoare ale acestei pandemii”

„Acest lucru reprezintă o adevărată schimbare în eforturile globale de a opri efctele devastatoare ale acestei pandemii”, spune Albert Bourla, CEO-ul Pfizer. „Aceste date sugerează că candidatul nostru antiviral oral, dacă va fi aprobat sau autorizat de autoritățile de reglementare, poate salva viețile pacienților, reduce severitatea infecțiilor cu COVID-19 și poate elimina până la nouă din zece spitalizări.”

Pfizer, compania care a produs și comercializat primul vaccin anti-COVID la scară globală, a depus deja din octombrie o solicitare la autoritățile americane de profil, FDA, pentru a primi autorizarea pentru folosirea de urgență. Noul antiviral este administrat împreună cu un antiviral mai vechi, ritonavir. Combinația, denumită Paxlovid, este de trei pilule administrate de două ori pe zi.