Pfizer și BioNTech vor să dea în judecată România

Pfizer și BioNTech au luat decizia dificilă de a demara proceduri oficiale împotriva României, în încercarea de a o determina să își respecte angajamentele privind comenzile de vaccinuri anti-COVID-19 plasate de Guvern, în cadrul contractului de aprovizionare al Uniunii Europene, semnat în mai 2021.

Ca rezultat al unei încălcări persistente a angajamentelor contractuale și a unui proces de dialog constructiv desfășurat între părți, Pfizer și BioNTech au hotărât să inițieze oficial proceduri împotriva României. Scopul Pfizer și BioNTech este de a asigura respectarea angajamentelor asumate de România în ceea ce privește comenzile de vaccinuri anti-COVID-19 efectuate de Guvernul României, în cadrul contractului de aprovizionare al Uniunii Europene semnat în mai 2021.

Companiile consideră că este esențial ca toate părțile să își onoreze obligațiile contractuale în baza acordului care a contribuit la succesul răspunsului european la pandemie. Pfizer și BioNTech rămân dedicate sprijinirii acestui răspuns și confirmă angajamentul lor de a furniza vaccinuri anti-COVID-19 în conformitate cu termenii acordurilor contractuale și în interesul sănătății publice, a explicat Andrew Widger, Senior Director Global Media Relations Pfizer, pentru News.ro.

Andrew Widger
Andrew Widger (SURSA FOTO: YouTube, pharmaphorum media limited)

Acest subiect a fost dezbătut și-n cadrul podcastului „HAI Live”, publicat joi, 18 ianuarie 2024, pe canalul de YouTube „HAI România!”.

Prima reacție a Guvernului României

La finalul ședinței de guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a zis că și alte state europene se confruntă cu o situație similară. Aceasta survine după ce țara noastră a fost acționată în judecată de Pfizer pentru neplata unor doze de vaccin anti-Covid-19. Articolul pe baza căruia compania farmaceutică cere despăgubiri României nu a fost semnat de Ministerul Sănătății.

„Este o speță care nu a făcut astăzi obiectul ședinței de guvern. Din câte știu, a venit o notificare de deschidere a acestui litigiu de către compania farmaceutică cred că în ultimele zile ale anului trecut. Undeva în ultima parte a lunii februarie va fi un prim termen.

România a estimat un necesar pandemic pentru doza de vaccin, însă amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de Ministerul Sănătății, deci nici nu s-a putut face vreo plată pentru că nu există acele doze încasate de statul român.

Într-o situație similară se află și alte țări, Polonia și Ungaria cred că sunt în același caz cu noi față de aceeași companie farmaceutică”, a zis el.

Mihai Constantin
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin