Planul României de a scăpa mai ieftin în procesul cu Pfizer

La termenul de marți, avocații care reprezintă România au obținut o amânare de patru luni.

Potențialul pierderilor pentru țara noastră în urma acestui proces se ridică la 564 de milioane de euro. La aceata se adaugă dobânzi penalizatoare și cheltuieli de judecată.

În mod concret, compania de biotehnologie își dorește să recupereze suma pentru aproximativ 29 de milioane de doze de vaccin anti-COVID.

„În contextul în care România a fost notificată să se prezinte în data de 20.02.2024 (…) în fața Primei Camere a Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles, în cauza înregistrată cu nr.F5331-23, promovată de către reclamanții PFIZER Inc., BIONTECH Manufacturing GmbH, Pfizer România SRL, împotriva României, având ca obiect Contractul de achiziție vaccinuri COVID-19, încheiat între contractant și Comisia Europeană, precizăm că a fost stabilit un calendar procedural, care va cuprinde mai multe etape pentru depunerea de documente, urmate de etapa audierilor”, a transmis Ministerul Finanțelor într-un comunicat.

Conform informațiilor furnizate de sursa menționată, s-a stabilit ca data de 20 iunie 2024 să fie termenul limită pentru prima depunere de înscrisuri din partea României.

Pfizer, bani, vaccin
Gigantul farmaceutic se judecă cu România / SURSA FOTO: Dreamstime

Estimările sugerează că procesul ar putea fi prelungit, în teorie, și după luna martie a anului viitor.

„Informațiile noastre din surse guvernamentale arată că apărarea României presupune o negociere cu cei de la Pfizer, pentru ca țara noastră să nu mai preia dozele care au fost contractate în pandemie și care trebuiau livrate.

De asemenea, negocierea vizează o înțelegere pe o sumă mai mică față de cele 564 de milioane de euro, plus dobânzi penalizatoare, cerute de compania Pfizer.

Ne amintim că toate contractele care au fost făcute în pandemie s-au încheiat făcut prin intermediul Comisiei Europene.

La nivel european, Comisia, în funcție de datele transmise de statele membre, negocia cu Pfizer și așa au fost încheiate contractele pentru dozele de vaccin.

Vom vedea dacă Pfizer va accepta o astfel de înțelegere sau va merge mai în demersul de a obține suma de 564 de milioane de euro.

O sumă care, împreună cu penalitățile și alte cheltuieli asociate, s-ar putea să depășească 600 de milioane de euro”, a explicat Gina Vacariu, realizator Antena 3.

S-a stabilit un calendar procedural

Ministerul Finanțelor a comunicat că în ziua de marți, 20 februarie, a fost stabilit un calendar procedural. Acesta va implica mai multe etape pentru depunerea de documente, urmată de etapa audierilor.

Conform acestui calendar, s-a convenit un interval de aproximativ 4 luni până la prima depunere de înscrisuri, programată pentru data de 20 iunie 2024. Încă nu s-a stabilit un termen exact pentru audieri.

Iată care este calendarul procedural, potrivit sursei citate:

a. RO – 20 lunie 2024
b. Pfizer – 20 August 2024
c. RO – 20 Noiembrie 2024
d. Pfizer – 20 lanuarie 2025
e. RO – 20 Martie 2025

Cazul a fost preluat de Ministerul Finanțelor

De asemenea, România a informat instanța că aspectele legate de reprezentarea în proces au fost rezolvate, menționând că Ministerul Finanțelor a preluat cazul.

În acest context, Ministerul a subliniat că reprezentarea legală în fața Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles poate fi realizată exclusiv de către un cabinet sau o societate de avocatură. Ca urmare, echipa desemnată pentru reprezentare este asocierea SCA Stănescu Vasile și Asociații, împreună cu Strelia CVBA.

Ministerul Finanțelor dorește să asigure transparență în ceea ce privește progresul și evoluția cazului. Instituția a inclus termenele stabilite pentru depunerea de documente și a inclus, de asemenea, alte etape semnificative ale procesului legal. Mai multe puteți afla aici.