Este cea mai bună veste a momentului pentru absolut toată lumea. Au fost aprobate două tratamente împotriva COVID. Mai exact, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a emis, joi, un aviz pozitiv cu privire la aceste două tratamente. Este vorba despre Ronapreve și Regkirona. Ele au fost identificate de Comisie ca fiind terapii promițătoare în cadrul Strategiei UE privind mijloacele terapeutice împotriva COVID-19.

Despre acest subiect a dat detalii comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides. Ea a explicat că, având în vedere creșterea numărului de infecții COVID-19 în aproape toate statele membre, este încurajator faptul că mai multe tratamente promițătoare se află în curs de dezvoltare în cadrul Strategiei noastre privind mijloacele terapeutice împotriva COVID-19.

Este veste bombă pentru toată lumea. S-a anunțat chiar acum!

„Astăzi facem un important pas înainte către obiectivul pe care ni l-am propus de a autoriza până la cinci tratamente noi în UE înainte de sfârșitul anului. Vaccinarea rămâne în continuare instrumentul-cheie pentru combaterea COVID-19, pentru protecția împotriva infecției, spitalizării, decesului și a consecințelor pe termen lung ale bolii.

Deși UE are una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din lume, cetățenii continuă să se îmbolnăvească și să aibă nevoie de tratamente sigure și eficace pentru a combate infecția și a îmbunătăți nu numai perspectivele de recuperare mai rapidă, ci și cele de supraviețuire”, spune comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară a arătat că în cadrul Strategiei privind mijloacele terapeutice, sunt sprijinite statele membre în vederea accesului la medicamente noi prin intermediul achizițiilor publice comune la nivelul UE. Stella Kyriakides a explicat că două acorduri de achiziții publice au fost deja încheiate până în prezent. Potrivit acesteia, se află în curs negocieri pentru mai multe mijloace terapeutice împotriva COVID-19, fiind evaluate în prezent de către EMA.

Contract pentru 55.000 de tratamente anti-COVID

„Statele membre pot deja să recurgă la contractul nostru pentru 55.000 de tratamente cu Ronapreve. EMA evaluează în prezent alte șase medicamente care ar putea primi autorizația în curând, cu condiția ca datele finale să demonstreze calitatea, siguranța și eficacitatea lor.

Progresele rapide realizate în cadrul ambițioasei Strategii privind mijloacele terapeutice ne arată ce poate oferi o uniune europeană a sănătății. Progresul pandemiei în întreaga UE arată cât de fragilă este încă situația și cât de important este ca pacienții afectați de COVID-19 să aibă acces la tratamente sigure și eficace. Însă această evoluție demonstrează și mai mult faptul că trebuie să continuăm campania de vaccinare, în special în statele membre cu rate de vaccinare scăzute. Vaccinarea este singura metodă preventivă care poate asigura ieșirea din criză”, a mai spus Stella Kyriakides.

Strategia UE privind mijloacele terapeutice vizează crearea unui portofoliu larg de mijloace terapeutice împotriva COVID-19 cu scopul de a dispune de trei până la cinci mijloace terapeutice noi până la sfârșitul anului. Ea cuprinde întregul ciclu de viață al medicamentelor, de la cercetare, dezvoltare, selectarea celor promițătoare, aprobare reglementară rapidă, fabricare și punere la dispoziție pe scară largă, până la utilizarea finală.