Medicul Adrian Marinescu a explicat că tratamentul pentru vindecarea infectării cu Omicron diferă de la pacient la pacient, în funcție de simptomele pe care le prezintă.

Specialiștii ne sfătuiesc să cerem ajutorul cadrelor medicale pentru a putea beneficia de un tratament medicamentos potrivit problemelor de sănătate pe care le avem.

Care este tratamentul corect împotriva Omicron?

În contextul epidemiologic actual, Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, a explicat la televizor care este tratamentul corect împotriva infectării cu noua tulpină sud-africană.

Dacă nu există factori de risc și am o formă ușoară, este suficient tratamentul simptomatic. Fac febră, iau antitermic. Tratamentul trebuie început de la primele simptome.

În situația în care vorbim de formele medii și cele severe, vorbim de tratamentul administrat în spital. Și aici sunt mai multe variante. Este Remdesivirul, sunt anticorpii monoclononali și discutăm aici de varianta anti-spike. Sunt și alte tipuri de anticorpo monoclonali care sunt pentru diverse forme.

Dar este important de discutat aici ce facem în varianta prespital. Administrarea tratamentului trebuie făcută cât mai repede în raport cu debutul bolii”, a explicat medicul Adrian Marinescu pentru Antena 3.

Ce medicamente trebuie să folosim dacă ne infectăm cu Sars-CoV-2?

De asemenea, Adrian Marinescu sfătuiește oamenii să folosească doar medicamentele antivirale utilizate momentan în România, chiar dacă acestea se găsesc doar în unitățile medicale.

„Avem Remdesivirul, care este pentru forme medii, mai ales pentru persoanele vulnerabile, avem Favipiravirul pe care îl dăm și acasă și l-am dat în toată acestă perioadă, am avut la un moment dat și Arbidol, avem Tocilizumab, avem Anakinra care este similară, avem și anticorpii monoclonali anti-spike. Deocamdată, antivirale nu avem în circuitul deschis, în farmacie.

Chiar dacă pacientul era trimis acasă, pentru monitorizare la medicul de familie, primea tratamentul antiviral de la spital. Acesta deocamdată nu există în farmaciile cu circuit deschis. Să sperăm că acest lucru se va întâmpla. Este important ca ele să existe înainte de a ajunge la spital. Adică medicul de familie să aibă la îndemână aceste variante”, a spus Adrian Marinescu.