Azi, plenul reunit al Parlamentului a decis ca pensiile ce trec de suma de 7.000 de lei să fie impozitate cu 85%. Astfel, s-au înregistrat 345 de voturi pentru și o abținere. Totuși, 43 de parlamentari nu au votat deloc.

Decizia Camerei Deputaților

Plenul Camerei Deputaţilor a dat, miercuri, vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă, dar Birourile permanente reunite au decis joi să fie reintrodus pe ordinea zi a şedinţei comune de plen, motivul fiind legat de pensiile deputaţilor şi senatorilor.

URS nu este de acord cu prevederea

Partidul condus de Dan Barna a cerut azi scoaterea de pe ordinea de zi a acestui punct. Potrivit USR, prevederea nu este constituțională. Propunerea a fost respinsă de senatori şi deputaţii cu 276 de voturi.

Nu au lipsit certurile

Florin Roman, liderul deputaților liberali a avut o reacție negativă cu privire la liderul USR, Dan Barna, chiar în timpul dezbaterilor. Dan Barna a fost numit „un ageamiu și un manipulator”, după ce liderul USR acuzase PSD și PNL că apelează la o „șmecherie” pentru a face în așa fel încât legea care prevede impozitarea tuturor pensiilor speciale să fie declarată neconstituțională.

„USR luptă pentru desființarea, impozitarea pensiilor speciale de patru ani. (…) Ne asigurăm încă de acum că toată bucuria de ieri a cetățenilor se va întoarce de la CCR. Fiecare demers de genul acesta, prin care CCR are ocazia să respingă impozitarea pensiilor speciale. Dacă CCR va respinge acest demers legislativ, aștept demisia dvs.”, a spus Barna.

Ce a răspuns Florin Roman

„Eu înțeleg că înseamnă să respecți Constituția, legile, să respecți CCR și deciziile CCR. Azi asistăm la un moment istoric, pentru că noi ne-am întors fața spre popor. Prin liderii de grup de la PNL și PSD, iar azi impozităm și pensiile parlamentarilor cu 85%, ceea ce înseamnă dreptate socială. Ca să înțeleagă toată lumea, dacă dânșii ar fi votat împotrivă sau abținere ieri, discursul lui Barna era deplin justificat, dar cât timp parlamentarii USR au votat ieri pentru impozitare, dânșii și-au asumat acest demers politic”, a spus Roman.

Sursă foto: INQUAM/George Călin