Sâmbătă se împlinesc trei decenii de când românii care au crezut într-o Românie liberă, fără urmaşi ai comunismului la conducerea ţării, au protestat în Piaţa Universităţii şi au fost bătuţi de minerii chemaţi de Ion Iliescu. Trei decenii în care statul român e eşuat în a face dreptate acestora, în a scoate la lumină întregul adevăr şi a-i trage la răspundere pe vinovaţi.

Uniunea Salvaţi România consideră că stabilirea unor responsabilităţi clare pentru deciziile luate atunci de Ion Iliescu şi acoliţii săi reprezintă un gest minim de dreptate şi reparaţie morală, gest pe care îl datorăm, ca societate, victimelor acelor evenimente tragice, se arată într-un comunicat.

Nu putem să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic atunci, nu putem ignora faptul că, în lipsa acelui abuz îngrozitor, România ar fi arătat astăzi mult mai bine. Nu putem schimba trecutul, dar putem învăţa din el şi putem avea grijă de viitor.

„Câtă vreme Justiţia nu va stabili responsabilităţile pentru 13-15 iunie 1990, mineriadele vor rămâne o rană deschisă a României. De 30 de ani aşteptăm răspunsuri care întârzie. În 13-15 iunie, au murit oameni, mii de bucureşteni au fost bătuţi cu sălbăticie, iar pagubele materiale au fost imense.

„Nu este încă târziu”

Tânăra democraţie românească a pierdut atunci aproape tot ce câştigase la Revoluţie. Indivizii care au instigat atunci la violenţă sunt încă în libertate. Ba, mai mult, şi-au construit cariere politice şi administrative al căror unic rezultat a fost menţinerea pentru ani de zile a României în subdezvoltare şi în afara civilizaţiei. Obsesia pentru putere absolută a feseniştilor domnului Iliescu şi urmaşilor lor a făcut ca milioane de români să îşi caute împlinirea în alte ţări.

Cinismul lor fără seamăn a schimbat destine şi a distrus oportunităţi pe care nu le vom mai primi înapoi niciodată. Pe acelea nu le mai putem recupera, dar suntem obligaţi să construim altele. Nu e târziu, însă, pentru justiţie şi nici pentru eliminarea moştenirii feseniste care ne otrăveşte încă vieţile. Urme ale acestei moşteniri le-am putut vedea şi simţi în 10 august 2018. Pentru dreptate nu e niciodată târziu”, declară preşedintele USR, Dan Barna.

„Piaţa Universităţii a coagulat un ideal de democraţie, respectarea valorilor şi dreptate şi chiar dacă a pierdut în 1990, a câştigat pe termen lung, această viziune fiind viziunea dominantă a societăţii de azi. 13-15 iunie a fost o manifestare a comunismului rezidual, a incapacităţii de a accepta punctul de vedere al celuilalt, pe care îl găsim din pacate la PSD şi în august 2018 şi în manifestările din Primăria lui Firea şi Bădulescu”, declară şi Nicuşor Dan, candidatul susţinut de USR PLUS la Primăria Bucureşti.

Dan Barna şi Nicuşor Dan au depus, astăzi, alături de parlamentari USR, coroane de flori la monumentul dedicat victimelor Mineriadei din 13-15 iunie 1990.