Ministrul Mediului vrea să confiște mașinile românilor! Tanczos Barna le-a pus gând rău celor care se încăpățânează să nu respecte legea.

Barna este foarte supărat pe cei care intră cu mașinile în parcurile naturale  din România.

Ministrul Mediului vrea să confiște mașinile românilor! Amenzile nu sunt suficiente

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că este inadmibisil ca România să fie ultima ţară din Uniunea Europeană în care încă se intră cu mașina în parcurile naturale.

Barna vrea sancțiuni mai dure pentru cei care încalcă regulile, inclusiv confiscarea vehiculelor.

”Voi propune înăsprirea pedepselor şi măsuri noi prin care să descurajăm această activitate care începe să se generalizeze la nivel naţional.“, a declarat ministrul Mediului, potrivit digi24.ro.

”Va fi nevoie de măsuri dure similare cu cele care sunt aplicate în domeniul deşeurilor, adică confiscarea mijloacelor de transport care nu respectă de exemplu legislaţia privind transportul deşeurilor, măsuri similare să fie aplicate şi în cazul în care cineva intră în Parcul Naţional fără autorizaţie şi intră în zone în care accesul cu aceste mijloace de transport este interzis.

Sancţiunile sunt mari de la 5000 la 25.000 de lei, colegii noştri au aplicat inclusiv sancţiuni de 10.000 de lei care au fost şi recuperate, dar văd că acest lucru nu este suficient.”, adăugat ministrul, conform sursei citate.

Parcurile naționale și naturale

Trebuie precizat că în România există o mulțime de parcuri naturale și naționale ce sunt recunoscute prin lege ca arii protejate și sunt incluse fie în Patrimoniul Mondial UNESCO, fie în programul UNESCO: Omul și Biosfera.

Mai multe arii sunt delimitate deoarece în interior sunt specii de plante ori animale care sunt protejate prin lege.

Parcurile naționale se întind pe suprafețe mari de teren cu zone bine delimitate care au scopul de proteja și conserva valorile reprezentative ale spațiului. Aici sunt respectate mai multe reguli de îngrijire, iar zona impune anumite restricții tocmai pentru a favoriza mediul natural.

Rolul unui parc național este acela de a proteja biodiversitatea.

De cealaltă parte, parcurile naturale sunt constituite dintr-un teritoriu delimitat în care se regăsesc elemente naturale, culturale și istorice protejate în vederea conservării și dezvoltării durabile, în conformitate cu un regulament atent stabilit.

În România există mai multe parcuri naționale și parcuri naturale ce sunt recunoscute prin lege drept arii protejate și, deși denumirile, cât și scopul și activitățile din cadrul acestora sunt diferite, ideea înființării și supravegherea lor are la bază același principiu: protejarea elementelor naturale.

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu.