Dosarul Roșia Montană urmează să fie discutat peste o săptămână la UNESCO. Care sunt șansele să fie aprobat?

Ministrul Culturii a fost întrebat care sunt șansele ca Roșia Montană să fie introdusă în patrimoniul mondial UNESCO, în contextul în care a spus că „dosarul Roșia Montană va fi discutat pe 25 iulie în ședința Comitetului Patrimoniului Mondial”.

„99% pentru că se ştie deja părerea experţilor din acele comisii de specialitate şi în momentul în care a fost analizat dosarul şi discuţiile care au urmat. Institutul Naţional al Patrimoniului este în permanentă consultare cu cei de a UNESCO, în plus şi specialişti români sunt membri ai acestor comisii internaţionale.

Aşadar se cam ştie ca care e cursul aceste integrări în patrimoniul internaţional UNESCO. Vorbim de parafare, practic trebuie oficializată această integrare, nu există acolo anumite dubii dacă ar trebui sau nu integrat în patrimoniul internaţional UNESCO din partea lor”, a declarat Bogdan Gheorghiu la Digi 24.

Procedura de integrare a zonei Roșia Montană

De asemenea, ministrul a susținut că procedura de integrare a zonei Roșia Montană a fost reluată de către Guvernul PNL.

„Doar nu am reluat o procedură ca în şedinţa finală să venim cu o altă poziţie decât cea pe care am avut-o când ne-am exprimat dorinţa, pentru că în momentul în care depui dosarul, e clar că îţi exprimi dorinţa de a intra”, a completat acesta.

Totodată, Bogdan Gheorghiu a reclamat ceea ce a numit „comunicare ambiguă” în ceea ce privește dosarul Roșia Montană, spunând că există politicieni care „pledează pentru o începere cât mai grabnică a mineritului acolo (…) integrarea în UNESCO şi mineritul nu sunt două chestiuni care se exclud una pe cealaltă. (…) La cum au decurs lucrurile eu cred că pe 25 iulie vom asista la integrarea Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO”.