Bogdan Gheorghiu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii, a vorbit miercuri, la audierile din comisiile parlamentare de specialitate, de schema de ajutor pentru producătorii străini de film.

Potrivit ministrului, această schemă nu a fost înființată de liberali ci a fost, de fapt, ”moștenită”. El a mai explicat că schema a fost găsită la un institut de prognoză din subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG), „cu 200 şi ceva de milioane de lei pe hârtie, dar cu conturile goale”.

„Schema de ajutor pentru producătorii străini de film care fac producţii pe teritoriul României spuneaţi că fost înfiinţată chiar de noi. Greşit! Am moştenit-o, am găsit-o undeva pe la SGG, undeva pe la un institut de prognoză, cu 200 şi ceva de milioane de lei pe hârtie, dar cu conturile goale. Asta era schema de ajutor”,  a spus Bogdan Gheorghiu.

PSD-ul a înființat schema

Mai exact, potrivit ministrului, se pare că acestă schemă de ajutor a fost înființată chia de Guvernul PSD, iar documentul a ajuns  în subordinea SGG-ului, loc unde erau și banii pentru autostrăzi.

Totodată, el a mai precizat că speră că odată cu reorganizarea ministerelor să se găsească un nou administrator pentru acestă schemă.

”A fost înfiinţată de guvernul dumneavoastră (n.r. – al PSD), dar atunci, pe moment, s-a luat acea decizie de a se da către ministerele de resort toate acele lucruri care se găseau în acea instituţie din subordinea SGG-ului, acel institut de prognoză, pentru că acolo erau şi banii pentru autostrăzi (au fost mutate acele programe la Ministerul Transporturilor) şi această schemă, deşi a fost iniţial o discuţie dacă să vină sau nu la Ministerul Culturii, pentru a fi administrată de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Până la urmă s-a decis mutarea ei la Ministerul Economiei (…). Odată cu reorganizarea ministerelor şi cu dispariţia ministerului respectiv, probabil se va căuta la nivel de Palatul Victoria un nou administrator al acestei scheme”, a mai susţinut ministrul.