Guvernul a redus acciza la motorina utilizată în agricultură la 21 de euro/1.000 de litri. Agricultorii vor beneficia de această facilitate după acceptul CE. Acciza va fi redusă pentru motorina folosită de fermieri până la 31 decembrie 2012.

”Venim cu o altă măsură de sprijin pentru cei care lucrează în agricultură, date fiind condiţiile anului 2010 şi din perspectiva restricţionării cadrului de subvenţii”, a spus premierul Emil Boc.

Guvernul aşteaptă acordul CE

Autorităţile române aşteaptă acceptul Comisiei Europene pentru a putea adopta actul normativ. Pentru că este o formă de ajutor de stat, decizia finală aparţine CE.

“HG privind acciza la motorină a fost trimisă al Bruxelles şi a fost discutată cu serviciul de ajutor de stat de la Direcţia generală a agriculturii şi dezvoltare rurală.

Textul final a fost convenit informal cu CE. Săptămâna trecută a fost trimis formal după ce am discutat textul în primă lectură în şedinţa de Guvern trecută. Actul normativ a fost trimis oficial pentru aprobare şi aşteptăm decizia Comisiei.

Astfel, HG se va aplica după ce primim aprobarea CE, dar nu sunt probleme, toate problemele tehnice au fost rezolvate. Este practic o formalitate”, a spus ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.

Anual, acciza este redusă  pentru 700 milioane litri de motorină

Potrivit actului normativ elaborat de Ministerul Agriculturii, fermierii vor beneficia, în anii 2010-2012, de o acciză de 21 euro/1000 litri pentru motorina utilizată în agricultură, faţă de acciza standard de 293 euro/1000 litri.
Diferenţa dintre acciza standard şi cea redusă se rambursează sub forma unui ajutor de stat. Ajutorul se dă pentru o cantitate totală anuală de aproximativ 700 milioane litri de motorină.

„Am semnat un protocol cu fermierii ca această hotărâre să fie adoptată până la 1 mai. Acest ajutor de stat este pentru următorii trei ani – 2010, 2011, 2012 – şi constă în reducerea accizei la motorina folosită în agricultură, de la nivelul actual de circa 293 euro la mia de litri, la 21 de euro”, a mai spus ministrul agriculturii.