Gabriela Sabatini, reacție vehementă la situația Simonei

Fosta mare jucătoare Gabriela Sabatini îi ia apărarea Simonei Halep după suspendarea de anul trecut în urma acuzațiilor de dopaj. Sabatini spune că este nedrept ceea ce i se întâmplă jucătoarei noastre, dar speră că va reveni cât mai curând pe teren.

„O iubesc ca jucătoare, e grozavă, e de-a dreptul grozavă și e cu adevărat trist să nu o vedem jucând zilele acestea din cauza a ceea ce s-a întâmplat. Din ceea ce am citit, a fost nedrept și sunt sigură că aceasta este situația așa că sper că vor rezolva problema și suspendarea și ea va reveni curând. Cu toții o vrem înapoi pe teren”, a spus Gabriela Sabatini.

În ceea ce privește faptul că Simona Halep este suspendată provizoriu din octombrie anul trecut, Sabatini a reacționat vehement.

„E o nebunie! E mult timp! Sper că vor revizui și vor analiza ceea ce s-a întâmpla cu adevărat și o vom putea vedea din nou pe teren”, a declarat pentru ProSport Gabriela Sabatini, care se află la Paris pentru a participa la turneul veteranelor.

Halep are de înfruntat două acuzații

Simona Halep, campioană la Roland Garros în 2018 şi la Wimbledon în 2019, este suspendată provizoriu din octombrie anul trecut, după ce a fost testată pozitiv la roxadustat în timpul US Open, în august 2022. Această moleculă interzisă stimulează producţia de globule roşii şi este interzisă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA). Halep riscă până la patru ani de suspendare în primul caz.

Într-un interviu pentru Tennis Majors publicat la sfârşitul lunii aprilie, jucătoarea română a invocat o „contaminare a unuia dintre suplimentele sale alimentare” pentru a explica testul pozitiv de la US Open.

Ulterior, Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) a confirmat că Simona Halep ”a fost acuzată de o altă încălcare separată a Programului antidoping din tenis, în legătură cu nereguli în paşaportul său biologic de sportiv (ABP)”.

Noul caz „se bazează pe o evaluare a profilului paşaportului biologic al Simonei Halep de către un grup de experţi independenţi”, precizează organismul internațional.

Simona Halep este prima jucătoare de top confruntată cu acuzaţii de dopaj de la suspendarea răsunătoare a rusoaicei Mariei Şarapova în 2016. Testată pozitiv pentru meldonium, Şarapova a primit în cele din urmă o suspendare de cincisprezece luni