A murit dirijorul Gheorghe Stanciu

A murit dirijorul Gheorghe Stanciu. Opera din Iași deplânge pierderea unui mare dirijor. Este vorba despre Gheorghe Stanciu, dirijorul care a fost o prezență importantă în lumea muzicii clasice.

Tristul anunț a fost făcut de către Opera Națională Română Iași prin intermediul unei postări pe pagina oficială de Facebook.

În postare, reprezentanții Operei din Iași au precizat că regretatul dirijor s-a născut la Galați, în data de 3 august 1950.

El și-a început studiile în cadrul Liceului de Muzică, apoi lea definitivat șa Conservatorul de Muzică din Iași la secția Pedagogie-violoncel și Compoziție muzicală-dirijat orchestră.

„Am aflat cu mare întristare vestea mutării în veșnicie a maestrului Gheorghe Stanciu.

Născut la Galați, la 3 august 1950, și-a început studiile muzicale în cadrul Liceului de Muzică și apoi a urmat cursurile Conservatorului de Muzică din Iași la secția Pedagogie-violoncel și Compoziție muzicală-dirijat orchestră”, arată Opera Națională Română Iași.

Gheorghe Stanciu
Gheorghe Stanciu/SURSA FOTO: Facebook/Opera Nationala Romana Iasi

A avut o carieră strălucită încă din 1976

Opera Națională Română Iași mai spune că acesta a studiat nume importante din domeniu, precum Ion Baciu și Sergiu Celibidache.

În anul 1976, acesta s-a mutat în Constanța și și-a început cariera la Teatrul Liric.

„A studiat cu nume de referință ale baghetei precum Ion Baciu și Sergiu Celibidache, desăvârșindu-se în arta dirijorală. În 1976, se stabilește la Constanța, la Teatrul Liric, unde începe o strălucită carieră dirijorală în muzica de operă și balet”, se mai arată în mesajul de pe Facebook.

Potrivit mesajului de pe rețelele de socializare, acesta a strălucit pe toate scenele din lume. El a reușit să ducă faima artei dirijorale din România la nivel internațional.

El a avut mai multe repere în cariera sa, unele dintre ele fiind cele de la Roma, acolo unde a dirijat mai multe spectacole cu baletul Spărgătorul de nuci de P.I. Ceaikovski. Acestea nu sunt, desigur, singurele spectacole notabile din cariera sa.

„Dirijorul Gheorghe Stanciu a strălucit pe scenele internaționale, ducând faima artei dirijorale românești peste hotare. Amintim aici câteva repere din cariera sa: la Roma a dirijat mai multe spectacole cu baletul 𝘚𝘱𝘢̆𝘳𝘨𝘢̆𝘵𝘰𝘳𝘶𝘭 𝘥𝘦 𝘯𝘶𝘤𝘪 de P.I. Ceaikovski, în interpretarea unui colectiv al renumitului Teatrul Balșoi din Moscova și tot aici patru producții grandioase de 𝘛𝘰𝘴𝘤𝘢”, mai spune Opera Națională Română Iași.

Dirijorul Gheorghe Stanciu
Dirijorul Gheorghe Stanciu/SURSA FOTO: Facebook/Opera

Dirijorul Gheorghe Stanciu a concertat la Vatican

Opera Națională Română Iași mai spune că dirijorul Gheorghe Stanciu a primit o invitație să concerteze la Vatican în anul 2001.

De asemene, a mai susținut și turnee dificile în Anglia.

„În 2001 a fost invitat să dirijeze la Vatican, într-un concert grandios. A susținut lungi și dificile turnee în Anglia cu opera 𝘈𝘪𝘥𝘢 și alte titluri de referință din repertoriul de operă”, continuă instituția.

În anul 2015, regretatul dirijor a primit „Premiul pentru întreaga activitate” la Gala Premiilor Operelor Naționale, ediția a III-a.

Opera Națională Română Iași mai spune că acesta a dirijat mai multe titlul de operă și balet în cadrul acestei instituții.

„La Opera din Iași, maestrul Stanciu a dirijat numeroase titluri de operă și balet și a fost distins în anul 2015 cu „Premiul pentru întreaga activitate” la Gala Premiilor Operelor Naționale, ediția a III-a, a transmis Colectivul Operei ieșene.