Mark Damon a produs peste 70 de filme, inclusiv ca producator executiv. Cele mai cunoscute sunt „The Neverending Story”, „Das Boot”, „Short Circuit”, „The Lost Boys”, „8 Million Ways to Die”, „9 săptămâni și jumătate” „Orhideea sălbatică”, „Partea mâniei” și „Clanul ursului de peșteră”.

În anul 1960, Mark Damon a câștigat Globul de Aur pentru pentru rolul principal din „House of Usher”. Ulterior, a apărut în numeroase spaghetti western-uri și alte filme de categoria B din Europa. Pe listă sunt de la „Johnny” și Yuma”, la „Black Sabbath” al lui Mario Bava.

Mark Damon a locuit o vreme cu Jack Nicholson

Născut pe 22 aprilie 1933 la Chicago, pe numele Alan Harris, Mark Damon a obținut diploma la Universitatea din California. Apoi a studiat actoria cu Lee Strasberg și Sanford Meisner. El a locuit cu Jack Nicholson.

A avut un an bun ca actor în 1956, apărând în emisunea ”Alfred Hitchcock Presents de la CBS”. A jucat și în filmele „Inside Detroit”, ”Screaming Eagles” și ”Between Heaven and Hell”.

Apoi s-a mutat la Roma, unde și-a consolidat cariera de actor.

Revenit în SUA în anii 70, a fondat Producers Sales Organization pentru a aduce filmele independente americane distribuitorilor internaționali, ajutând la lansarea American Film Market și Independent Film & Television Alliance, scrie Variety

Cum și-a început afacerea

El a explicat cum a început afacerea lui într-un interviu din Variety, din 2013:

„În 1975, a fost foarte greu. La acea vreme, producătorii găseau finanțare destul de greu din surse private. Nu puteau folosi contracte străine ca garanție; este ceva ce a inventat compania noastră. (Organizația de vânzări a producătorilor a vândut „Never Say Never Again”, singurul film din seria James Bond licențiat vreodată de către un distribuitor internațional independenți.)

Se obținea un avans de la distribuitorii autohtoni, dar ideea de a folosi contracte străine ca garanție nu exista. Majoritatea au venit de la studiouri importante. La acea vreme, independenții făceau filme minuscule cu buget redus”, a spus Damon.

Mark Damon a produs peste 70 de filme. Pe listă sunt şi două dintre peliculele cu greutate ale lui Robert De Niro

Damon a produs peste 70 de filme, inclusiv ca producator executiv. Cele mai cunoscute sunt „The Neverending Story”, „Das Boot”, „Short Circuit”, „The Lost Boys”, „8 Million Ways to Die”, „9 săptămâni și jumătate” „Orhideea sălbatică”, „Partea mâniei” și „Clanul ursului de peșteră”.

De asemenea, a produs filmul biografic al lui Patty Jenkin, „Monstrul”. Pentru acest film actrița Charlize Theron a câștigat Oscarul pentru rol principal.

Recent, Damon a înființat Foresight Unlimited. El a lucrat ca producător executiv la „2 Guns” alături de Denzel Washington și Mark Wahlberg.

În 1977, a fondat compania de producție și vânzări Producers Sales Organization. După Das Boot și The NeverEnding Story, PSO s-a ocupat de vânzările externe pentru „The King of Comedy” (1982), regizat de Martin Scorsese și celebrul „A fost odată în America” (1984), ambele cu Robert De Niro în rol principal.

După ce PSO a dat faliment, alături de Jon Peters și Peter Guber a fondat, în 1987, Vision International, care în cele din urmă a fost vândută către Credit Lyonaisse.

În 1993, Damon a lansat compania de producție, vânzări și distribuție MDP Worldwide, care a devenit publică; un deceniu mai târziu, a devenit Media 8 Entertainment, apoi a depus o cerere de de faliment în 2012.