Mii de oameni s-au adunat în orașul Tullamore din Irlanda, la un priveghi pentru Ashling Murphy. Alte memoriale au fost ținute în toată Irlanda după uciderea „fără sens” a artistei de 23 de ani, care a provocat multă durere și furie în rândul populației, transmite The Guardian.

Ucigașul fetei nu a fost încă prins

Murphy a fost ucisă miercuri după-amiază în timp ce mergea să alerge de-a lungul malurilor Marelui Canal în orașul din County Offaly. Aceasta preda din martie 2021 într-o școală publică și a fost o instrumentistă apreciată, fiind chiar în centrul atenției la festivalul de muzică tradițională Tullamore Tradfest.

Poliția irlandeză a arestat și reținut un bărbat, dar acesta a fost eliberat de atunci. „Acest bărbat a fost eliminat din anchete și nu mai este suspect”, a declarat un purtător de cuvânt al Garda Síochána pentru Irish News. Poliția a promis că nu va lăsa „nicio piatră neîntoarsă” în aducerea ucigașului în fața justiției.

Ashling Murphy a fost profesor la școala națională Durrow și muzician. Tatăl ei, Ray, a spus pentru Mirror că „era o fată specială. Ea era cea mai tânără și un mic înger. A fost o fată genială.”

Mii de oameni au venit la priveghi

Vineri seara, mii de oameni s-au îndreptat spre Town Park de la marginea Tullamore și au transmis „solidaritate și sprijin” familiei lui Murphy. În timpul priveghiului de o oră, oamenii au plâns, au adus lumânări și au aplaudat în liniște în timp ce se spuneau rugăciuni și se cânta muzica. Pe măsură ce lumina s-a stins, muzica tradițională irlandeză, interpretată de prietenii și foștii profesori ai lui Murphy, a reprezentat piesa centrală a serviciului adus tinerei.

Attracta Brady, unul din profesorii tinerei a cântat alături de alți interpreți. Ea și-a descris protejata drept un „muzician fabulos”.

„Era cea mai frumoasă fată”, a spus Brady. „Era visul oricărui părinte. Ea era tot ce ți-ai dori de la o fiică. Avea integritate, era sinceră, era de încredere. Era ciudată și puțin obraznică uneori, dar avea cel mai frumos zâmbet și scăpa cu asta pentru că avea acel zâmbet sclipitor, frumos.”

De asemenea, evenimente similare au avut loc în Belfast, Dublin și în alte orașe de pe insula Irlandei, vineri, iar altele vor fi organizate în acest weekend. Sâmbătă, la Londra are loc un priveghi la London Irish Centre din Camden Town.