Cum ne putem proteja urechile de una dintre cele mai cunoscute afecțiuni

De asemenea, expunerea îndelungată la zgomote puternice poate avea consecințe nefaste. Site-ul Activebeat arată moodul în care căștile, care au devenit nelispsite din gențile noastre, ne pot afecta sănătatea urechii, arătând în același timp cum poate fi prevenit tinitusul (țiutiul urechii).

Când și de ce apare tinitusul

Nu este dureros, dar poate fi extrem de deranjant. Descris ca un țiuit persistent al urechilor, tinitusul este termenul medical pentru orice nivel de bâzâit, zumzet, țiuit sau fășâit în ureche. Aceste sunete pot fi continue sau intermitente și variază ca zgomot. Tinitusul afectează peste 50 de milioane de americani. Afecțiunea poate apărea în mai multe moduri.

O pot provoca anumite medicamente, unele afecțiuni medicale, blocajele urechii și expunerea prelungită la zgomote. Aceste sunete puternice pot provoaca leziuni permanente ale urechii interne, care, la rândul lor, pot duce la dezvoltarea tinitusului.

Căștile pot provoca tinitus?

Răspunsul clar este unul afirmativ, chiar dacă, în cazul căștilor, poate fi puțin mai nuanțat. Pentru că nu căștile sunt cele care cauzează tinitusul, ci modul în care omul le folosește.

Căștile sunt foarte sigure când sunt folosite corespunzător, dar mulți oameni nu le folosesc corect. Ascultarea muzicii preferate la volum maxim poate fi distractiv, dar este cea mai sigură cale de a fi afectați de tinitus, care este rezultatul expunerii prelungite la zgomot puternic.

Asta nu înseamnă că trebuie să alegem între tinitus și o viață lipsită de muzică. Există modalități de a ne proteja auzul, ascultând în același timp muzica preferată.

Iată câteva strategii pe care le putem folosi pentru asculta în siguranță melodiile și podcasturile preferate.

Reducerea volumului

Sunteți deja familarizat cu avertismentul privind volumul prea mare de la smartphone? Căștile ne oferă și ele libertatea de a asculta ceea ce dorim, fără a-i enerva pe cei din jurul nostru. Muzica ascultată ân căști la volum maxim poate ajunge între 94 și 110 decibeli. Dar leziunile urechii se produc prin expunerea la sunete prelungite sau repetate la sau peste 85 decibeli, adică aproximativ volumul unei motociclete. Scăderea volumului căștilor poate ajuta la atenuarea riscului și la reducerea potențialului de deteriorare a timpanului pe termen lung.

Reduceți durata

Protejarea urechilor înseamnă, de asemenea, gestionarea duratei expunerii lor la sunete moderat puternice. Dacă vreți să vă protejați urechile pe termen lung, este important să fiți atent și la durata fiecărei sesiuni de ascultare la căști. Cu cât mai puțin, cu atât mai bine!

Schimbați căștile

De asemenea, vă puteți proteja urechile folosind căști de bună calitate, care, desigur, sunt mai scumpe. Căștile over-ear sunt de preferat în locul căștilor intra-auriculare. Acestea din urmă conduc sunetul direct în canalul auditiv și pot duce chiar la traume și complicații grave.
Căștile cu anulare a zgomotului pot filtra zgomotele periculos de puternice din jur. Prin filtrarea sunetelor, reduceți inclusiv nevoia de a mări volumul pentru a auzi fiecare notă.