În urma unei hotărâri judecătorești în instanță, soția unui bancher străin se confruntă cu pierderea unei proprietăți britanice în valoare de milioane de lire sterline. Aceasta poate scăpa de consecințe doar dacă poate explica sursa averii sale. Mai mult, valoarea netă a averii soțului ei a fost de 72 de milioane de dolari.

Femeia, menționată în hotărâre ca „doamna A” și care nu poate fi numită din motive legale, a făcut obiectul primei ordini de avere inexplicabile din Marea Britanie la începutul acestui an, ca urmare a unei cereri din partea Agenției Naționale de Criminalitate, informează The Guardian.

În 2015, în timp ce solicita permisiunea de ședere pe durată nedeterminată în Marea Britanie, doamna A a declarat agenției guvernamentale britanice că este proprietarul efectiv al companiei BVI. Cu toate acestea, autoritățile de reglementare din paradisul fiscal din Caraibe au declarat anchetatorilor ANC că adevăratul proprietar al companiei a fost soțul doamnei A, domnul A, care, de asemenea, nu poate fi numit din motive juridice.

Timp de 14 ani, dl A era președintele unei bănci de stat dintr-o țară care nu face parte din SEE. El a demisionat în 2015 și mai târziu a fost acuzat de „deturnare, abuz de putere, fraudă la scară largă și delapidare”, potrivit hotărârii. Deși a negat acuzațiile, a fost condamnat la  închisoare.

Potrivit noii legi, un ordin a fost emis împotriva doamnei A în luna februarie a acestui an, înghețând proprietatea și cerându-i să explice cum a obținut fondurile utilizate pentru  procura proprietatea. Neexecutarea explicării modului în care a fost dobândită proprietatea ar putea conduce la inițierea unei proceduri civile pentru a se confisca. Recursul împotriva ordinului a fost respins de domnul Justice Supperstone după judecarea de miercuri. Echipa sa juridică are șapte zile să facă apel împotriva deciziei și să solicite extinderea anonimatului.

ANC a estimat că anterior acestei legi,  în Marea Britanie se spălau anual circa 90 de miliarde de lire sterline, iar sectorul imobiliar din Londra era deosebit de vulnerabil, mulți numind capitala Marii Britanii drept „capitala de spălare a banilor din lume”.

 

Donald Toon, directorul ANC pentru criminalitatea economică, a declarat: „Sunt foarte mulțumit că instanța a respins astăzi argumentele respondentului. Acest lucru demonstrează că ANC are absolut dreptul de a pune întrebări privind analiza fondurilor utilizate pentru achiziționarea bunurilor prime. Vom continua cu acest caz și vom încerca să-i mutăm pe ceilalți în instanța de judecată. Suntem hotărâți să folosim toate metodele pe care le avem la dispoziție în măsura în care avem preocupări că nu putem determina surse legitime de bogăție „.

Duncan Hames, directorul politicii Transparency International UK, a salutat hotărârea și a aplaudat decizia instanței de a organiza audierea în public.

„Marea Britanie a fost mult timp identificată ca un paradis sigur pentru banii corupți și, în ciuda guvernelor succesive care au recunoscut acest lucru, cei care au spălat bani au continuat să-și ascundă câștigurile necinstite aici”, a spus el. „Doar o acțiune de executare fermă, inițiată cu acest caz, va face o realitate a ambițiilor miniștrilor de a crea un mediu ostil pentru bani murdari în Marea Britanie”.