Israelul face un pas mare. Țara care și-a vaccinat cetățenii pe bandă rulantă a lansat deja permisul verde pentru cei care s-au vaccinat sau nu prezintă risc epidemiologic, scrie The Guardian. 

Noul permis este sub forma unei aplicații și permite accesul nelimitat în baruri, hoteluri, piscine și alte locuri publice, tuturor persoanelor care s-au vaccinat.

Totodată, pe lângă persoanele vaccinate, sunt vizate și cele care au dezvoltat un număr mai mare de anticorpi pentru că a avut boala. Acesta dă titularului acces la sălile de sport, hoteluri, teatre și concerte, iar restaurantele și barurile urmează să fie incluse și ele, săptămâna viitoare, în proiectul “Permisul verde”.

De menționat este faptul că, doar în mall-uri și muzee vor avea acces nelimitat și cei care nu sunt vaccinați sau nu au anticorpi.

Oamenii sunt nemulțumiți de permisul verde

Israelienii nu au primit prea bine această veste, care este văzută precum o politică descriminatorie pentru cei care refuză vaccinarea. În acest conetxt, un val de proteste împotriva permiselor verzi a început.

Mai exact, o dezbatere despre moralitatea programului s-a iscat în jurul deciziei parlamentului de a da acces autorităților locale la identitatea persoanelor nevaccinate, pentru desfășurarea unor campanii țintite de vaccinare.

Israelul este prima țară care impune un astfel de document. De cealaltă parte, țările UE și Marea Britanie încă analizează dacă vor adopta sau nu certificatele de vaccinare anti-Covid, având în vedere și procesul mic de persoane vaccinate, spre deosebire de Israel, dar și discriminările pe care acestea le creează.

În ceea ce privește sistemul “Permisului Verde” israelian, acesta este similar cu o propunere anunțată de guvernul britanic săptămâna trecută. Acesta susține de asemenea utilizarea unei aplicații de mobil care să comunice automat statusul de vaccinare al unei persoane, la intrarea în restaurante, baruri sau alte locuri publice.

Premierul Boris Johnson nu s-a arătat prea deschis în fața unui astfel de sistem. El a recunoscut că “există probleme etice în impunerea de către guvern a unei astfel de măsuri”.