Ies la iveală cifre incediare pentru scena politică din România. Guvernul condus de către Florin Cîţu este pus sub o presiune imensă.

PSD conduce detaşat

Conform unui sondaj CURS, afectuat în utmă cu câteva zile, PNL are mari probleme. Partidul de guvernământ a rămas cu aceleaşi procente obţinute la alegerile parlamentare din decembrie, în timp ce PSD ar avea aproape cinci procente în plus.

Sondajul Centrului de Sociologie Urbană și Regională (CURS) a fost realizat la nivel naţional în perioada 22-26 februarie 2021, participând 1.100 de respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste. Potrivit CURS, marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion este de +/-3% la un nivel de încredere de 95%.

Printre întrebările primite de respondenţi s-a numărat şi întrebarea: Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, dumneavoastră cu ce partid aţi vota? Dintre respondenţi, doar 67% din cei care intenţionează să voteze au exprimat o opţiune, iar clasamentul partidelor arată astfel:

Potrivit sondajului CURS, PSD s-a distanţat la 9 procente faţă de PNL. 34% faţă de 25% ale PNL. Pe locul 3 este USR-PLUS cu 16%, iar AUR are 9%. Acestea ar fi singurele partide care ar intra în Parlament. Inclusiv UDMR ar lua sub 5%.

PSD – 34%
PNL – 25%
USR-PLUS – 16%
AUR – 9%
UDMR – 4%
PPU-SL – 3%
PMP – 3%
PRO România – 2%
Altul – 4%.

La alegerile parlamentare din decembrie 2020, rezultatele finale arată astfel:

PSD – 28,9%
PNL – 25%
USR-PLUS – 15%
AUR – 9%.

În cadrul aceluiaşi sondaj, respondenţi au fost întrebaţi câtă încredere au în personalităţile politice din România, iar clasamentul arată clar că încrederea se află la un nivel extrem de scăzut.

Doar 37% dintre respondenţi au multă sau foarte multă încredere în Klaus Iohannis, în timp ce 63% au puţină sau foarte puţină încredere în el.