Contraofensiva ucraineană, un „eșec complet și absolut”

Vladimir Putin a catalogat contraofensiva ucraineană drept un „eșec complet și absolut”. Liderul de la Kremlin și-a exprimat opinia în cadrul întâlnirii cu șefii municipalităților din cadrul subiecților Federației Ruse.

„Unul dintre principalele obiective ale atacurilor de acest fel (asupra țintelor civile din orașele rusești) este acela de a distrage atenția propriei populații și a sponsorilor, din nou, de la eșecul complet al așa-zisei contraofensive. Eşec complet și absolut”, a declarat el.

Mai mult decât atât, președintele rus a declarat că statul ucrainean riscă „lovitură ireparabilă”, în cazul în care conflictul se prelungește.

„Nu doar că a eşuat contraofensiva lor, dar iniţiativa se află în întregime în mâinile forţelor armate ruse. Şi dacă aceasta continuă, statalitatea Ucrainei ar putea suferi o lovitură ireparabilă şi foarte serioasă”, a spus Vladimir Putin.

Vladimir Putin Rusia
SURSA FOTO: Kremlin.ru

Rusia nu dorește să renunțe la teritoriile obținute în Ucraina

Totodată, acesta susține că Rusia nu va fi niciodată forțată să renunțe la câștigurile obținute în Ucraina, notează Reuters. Liderul de la Kremlin a respins „aşa-numitele formule de pace” discutate în Occident şi Ucraina. Acestea prevăd returnarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia şi crearea unui tribunal internaţional. Potrivit lui Putin, formulele de pace conțin „cerinţe prohibitive pentru procesul de negocieri”.

Președintele rus a acuzat din nou Ucraina că „refuză să negocieze” încetarea conflictului cu Moscova.

„Ei bine, dacă nu vor (să negocieze), atunci să nu o facă!”, a spus el.

Putin susține că Moscova și Kievul „s-au pus de acord asupra tuturor” aspectelor în cadrul negocierilor de la Istanbul. Acestea au avut loc în 2022, chiar la începutul conflictului. S-a întâmplat însă înainte ca delegaţia ucraineană să „arunce la gunoi toate acordurile” asupra cărora cele două părţi conveniseră.

Potrivit liderului de la Kremlin, premierul britanic de la acea vreme, Boris Johnson, a „convins” Kievul să refuze să negocieze cu Moscova.

Președintele rus a adăugat că discuţia despre negocieri este o „încercare de a ne motiva să renunţăm la câştigurile pe care le-am realizat în ultimul an şi jumătate”.

„Dar asta este imposibil. Toată lumea înţelege că acest lucru este imposibil”, a adăugat el.

Summit pentru pace în Elveția

Declarațiile lui Vladimir Putin, transmise de televiziunea rusă, vin la o zi după ce Elveția a consimțit să fie gazda unui summit global la solicitarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Peste 80 de țări s-au adunat duminică în Elveția pentru a căuta un teren comun în ceea ce privește formula de pace propusă de Zelenski, fără implicarea Rusiei. Planul de pace prezentat de Zelenski include, printre altele, restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei, încetarea ostilităților și retragerea trupelor ruse.