Europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan a fost invitat în cadrul emisiunii ”Insider Politic”, de la Prima TV, acolo unde a precizat că cea de-a doua plată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu este blocată de către Comisa Europeană.

Amintim că a doua plată din PNRR este în valoare de 3 miliarde de euro. În cadrul aceleiași emisiuni, europarlamentarul liberala spus că din cele 27 de state membre ale UE, doar 22 au avut PNRR-urile aprobate la timp. Acestea au primit prefinanțare de 13% din suma totală. Printre aceste state se numără și România.

”Am primit, la finalul anului 2021, 3,8 miliarde euro prefinanţare. După aceea, de 2 ori în an, fiecare guvern trebuie să depună cereri de plată la Bruxelles pentru a primi tranşe de bani. Până în momentul de faţă, 11 din 27 de state membre ale Uniunii Europene au depus o primă cerere de plată, care a fost aprobată de Comisia Europeană, inclusiv România. Deci, din 27 de state membre, doar 11 am reuşit să avem deja o cerere de plată aprobată de Comisia Europeană. Banii au ajuns în ţară, tot aproximativ 3 miliarde de euro. Deci suntem – oricum o luăm – în primul eşantion, în prima jumătate, în prima treime a clasamentului”, a mai declarant Sigfried Mureşan.

Situația celei de-a doua cereri de plată

Pe fond, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a explicat ce se întâmplă cu a doua cerere de plată pe care a depus-o România.

”Guvernul depune cererea de plată, ne-am făcut temele, vrem banii. Comisia are un termen orientativ de a da răspunsul de 60 de zile (…) De ce? Fiindcă acest nou mecanism european de redresare şi rezilienţă e nou. Comisia Europeană a trebuit să-şi organizeze un Directorat General nou şi capacitatea de evaluare a Comisiei Europene este limitată”, spune liberalul.

Discuții cu CE pentru clarificarea mai multor aspecte

De asemenea, Siegfried Mureșan a mai spus că există în continuare discuții între Comisia Europeană și Guvern, cu scopul de a clarifica aspecte din mai multe domenii.

”Un punct pe legea pensiilor, însă nu temele mai mari pe care le-am auzit în spaţiu public privind pensii speciale, reforma sistemului de pensii, ci o chestiune tehnică, legat de digitalizare a sistemului de pensii (…) Cea de-a doua e legată de Legea avertizorului de integritate, lege ce a fost adoptată, semnată de preşedinte, intrată în vigoare şi există acum discuţii clarificatoare cu privire la modul în care va fi implementată această lege, fiindcă în PNRR avem investiţii, primim aproximativ 30 miliarde de euro şi trebuie în schimb să facem şi nişte reforme. Iar pentru Comisia Europeană e foarte important ca acele reforme să nu fie doar legiferate pe hârtie, ci într-adevăr să fie implementate pentru a produce o schimbare pozitivă în societate”, spune acesta.

Potrivit lui, discuțiile dintre CE și Guvern sunt unele tehnice.

”Discuţiile sunt tehnice, nu sunt politice. Nu există o problemă politică. Şi cea de-a treia chestiune e tot o chestiune tot tehnică, legată de trecerea în rezervă a unor termocentrale, adică Legea decarbonării. Deci, în principiu vrem să producem energie electrică cât mai curat, cât mai verde, cât mai puţină poluare. Ca atare, unele termocentrale la un moment dat vor trece în rezervă, dar nu le poţi închide de tot. Fiindcă am văzut când a început războiul din Ucraina că dacă nu mai poţi importa gaz, s-ar putea să fie nevoie să pui căi bune pe foc ca să încălzeşti casa. Nu pentru totdeauna, dar în situaţii de urgenţă, iarna când e frig şi aşa mai departe. Ca atare, subiectul discutat nu e dacă închidem vreo termocentrală, ci care ar fi metodologia pentru punerea lor în rezervă”, a subliniat Mureşan.

Nu în ultimul rând, el a mai spus că există așteptări și din partea CE, fiind vorba despre reforma pensiilor speciale din România.