Începută în 2010, povestea de succes a celui mai vândut model Dacia continuă cu un nou capitol. O nouă versiune a micului SUV produs la Mioveni va fi prezentată oficial la ediția din acest an a expoziției auto de la Frankfurt, iar primele imagini oficiale au fost făcute publice în această dimineață, odată cu un foarte scurt video menit să țină trează atenția publicului.

Considerat, pe bună dreptate, marea noutate a standului Dacia din cadrul salonului auto de la Frankfurt noul Duster este „un model care își propune să confirme și să consolideze succesul înregistrat de actuala generație a SUV-ului Dacia, comercializată în peste un million de exemplare în ultimii șapte ani”.

 

Conform oficialilor companiei, noul Duster nu se mulțumește să reinterpreteze codurile estetice ale predecesorului său. Liniile designului exterior evocă robustețe și siguranță, trăsături specifice unui adevărat SUV, pregătit să abordeze cele mai dificile trasee offroad. Caracterul afirmat al modelului este accentuat de noua nuanță de caroserie, Orange Atacama.

Din imaginile făcute publice de Renault se observă păstrarea calandrului specific, încadrat de blocuri optice ample care accentuează lățimea percepută a vehiculului. Nici lămpile din față nu sunt mult diferite de cele anterioare, „semnătura” luminoasă integrând un ansamblu LED repartizat în trei segmente. Capota, în relief, degajă o puternică impresie de robustețe. Scutul amplasat în partea inferioară a barei frontale are atât un rol practic, de protecție, cât și estetic, subliniind imaginea de off-roader veritabil. La fel și flancurile pronunțate.

Este important de menționat că parbrizul este poziționat cu 100 mm mai spre față și este mai înclinat în comparație cu cel al modelului actual, fapt care sporește senzația de spațiu disponibil la interior asigurând și o aerodinamică superioară ceea ce ar putea duce la o reducere a consumului.

 

În părțile laterale se observă clar noile ornamente de culoare neagră dispuse în partea din spate a aripilor, spațiu care găzduiește și lămpile pentru semnalizare.

Bosajele generoase din partea superioară a aripilor spate și blocurile optice amplasate în extremitățile caroseriei, încadrând un hayon marcat de linii orizontale, accentuează impresia de stabilitate a vehiculului. Tot în partea din spate, semnătura luminoasă Dacia, cu patru carouri de culoare roșie, remarcată încă de la prezentarea noilor modele Logan și Sandero, apare acum și pe noul Duster într-o interpertare ușor diferită. Scutul de protecție are dimensiuni mai mari față de cel prezent pe actuala generație.

 

Automobile Dacia nu a făcut încă publice detalii despre dimensiunile vehiculului și nici despre interior, însă este de așteptat ca lungimea mașinii să fie mai mare – fără ca variantele disponibile să includă și una cu șapte locuri – iar în habitaclu să existe mai mult spațiu atât pentru pasageri cât și pentru bagaje. De asemenea, întregul design din interior va fi redesenat, incluzând aici planșa de bord, tunelul central și chiar panourile ușilor.

Despre gama de propulsoare și cutii de viteze nu există noi informații în acest moment, mai multe detalii fiind promise pentru data de 12 septembrie când, odată cu premiera mondială de la standul Dacia din cadrul IAA 2017 din Frankfurt, va avea loc și o conferință de presă susținută de Jean-Christophe Kugler, directorul de operațiuni al regiunii Europa din cadrul grupului Renault.

La finalul anului trecut, uzina Dacia din Mioveni a produs și comercializat modelul Duster cu numărul 1 milion. Reînnoit la sfârșitul anului 2013 cu un face-lift, Duster este produs în prezent în uzina de la Mioveni – județul Argeș – precum și în mai multe fabrici din afara României, în Rusia, India, Columbia și Brazilia (sub sigla renault). În curând acesta va fi asamblat și într-o nouă uzină Renault amplasată în Iran.

Povestea Duster a început în 2009, când numele vehiculului a fost utilizat în Trofeul Andros pentru un model preparat special pentru cursele pe gheață. Apoi, în martie 2010, Dacia Duster a fost lansată oficial la expoziția auto de la Geneva. În 2013, tot la IAA Franfurt ca și în acest an, a fost prezentat face-lift-ul modelului, iar anul trecut micul SUV a primit în dotare pentru prima dată o cutie automată de tip EDC, împrumutată de la frații din grupul Renault. Acum, în 2017, oficialii Dacia și Renault vor prezenta a doua generație Dacia Duster.

 

 

Citește și:

SUV-urile vor domina piața în următorul deceniu