Timp de 30 de ani Dreapta din politica românească s-a rupt în mai multe partide și nu a reușit aproape niciodată să fie unită. Spre deosebire de Dreapta, socialiștii au fost mereu un monolit. PSD, fostul PDSR sau FDSN a fost mereu un tot imposibil de spart. Ei bine, gheața s-a spart. În anul de grație al pandemiei, 2020, avem parte de o premieră absolută în România.

A apărut un nou partid!

La un an și jumătate de la încarcerarea lui Liviu Dragnea și la patru ani de la monstruosul 46% al PSD de la alegerile parlamentae din 2016 totul s-a rupt. La ruperea PSD a contribuit, pentru prima dată, fotul premier, Victor Ponta. Dat afară de Dragnea, Ponta și-a făcut un alt partid, jucăria lui. Este vorba despre ProRomania sau PSD 2. L-a populat cu ex pesediști, ce altceva? Acum, în 2020 ProRomânia mai există, dar și-a luat la remorcă muribundul ALDE și sună și mai pompos, ProRomânia social liberal. Altă monstruozitate, stânga și dreapta într-o ciorbă deloc comestibilă.

Nu era de ajuns! PSD pare că de dezintegrează încet, dar sigur. Politica de SUB malurile Dâmboviței ne propune și altceva. Practic, nu ne plictisim niciodată. Un anonim al politicii, în adevăratul sens al cuvântului, încearcă, fără să vrea, să mai bată un cui în coșciugul PSD. Ați auzit de Dănuț Pop? Ei bine, și despre acest personaj este vorba în rândurile următoare.

Acesta este președintele PER (Partidul Ecologist Român). Sună pompos, nu? Nu vă chinuiți să-l căutați la procente. Pu și simplu nu există. 1% ar fi un procent mare pentru acest partid de demisol. Aaa, nu-l confundați cu Partidul Ecologist, condus de Florin Călinescu. Acela e măcar o garsonieră confort 3.

După cum spuneam, Dănuț Pop crede în aceste zile că a dat lovitura carierei. A înregimentat mai mulți social democrați care nu au mai avut loc pe listele lui Marcel Ciolacu. Șerban Nicolae, eternul șofer cu dorințe de Rege neîncoronat (el singur s-a comparat cu Gică Hagi), Liviu Pleșoianu, filosoful neînțeles al facebookului cu litere chirilice și autointitulatul intelectual social democrat, Cătălin Mitralieră Rădulescu. Toți au primit locuri așa zis eligibile pe listele PER la parlamentarele din decembrie. Bine, ei puteau fi trecuți și pe locul 0 nu 1. 5% pare o Fata Morgana pentru ecologiștii lui Dănuț Pop.

Și ca masa să fie completă, cu de toate, listele au fost garnisite și cu doi cântăreți pierduți prin anii 90, Sanda Ladoși și Marcel Pavel. Un adevărat cimitir al elefanților.

Cu acești „corifei”, Dănuț Pop vrea să dea lovitura pe 6 decembrie, de Moș Nicolae. E greu de crezut că ar putea lua 5-ul de trecere (5%), dar cu siguranță va face un nou serviciu Dreptei care nu a reușit niciodată asta. Să mai lovească un pic în soclul PSD care pare că mai are nevoie de un brânci și se face țăndări.

Cum spuneam, acel 46% din 2016 și puterea absolută pe care reușise Dragnea să dea impresia că o are și în multe momente chiar o acaparase, sunt deja amintire. După ce fostul șef PSD a ajuns la pușcărie, social democrații au pierdut pe linie, practic sunt integraliști. La nici șase luni de la încarcerarea acestuia au pierdut guvernarea, apoi prezindențialele într-un mod rușinos, cu o Viorica Dăncilă parcă din alt film. Înfrângerile nu s-au oprit aici. Deși au reușit să dărâme o dată Guvernul Orban, au fost bătuți măr la masa verde de Klaus Iohannis.

Nici parlamentarele nu se văd deloc bine pentru PSD. După ce au pierdut localele, social democrații visează măcar la un scor care să înceapă cu 3 în față, dar sunt conștienți că 28% este un procent realist. Ar semna acum în alb pentru un 27-28% fără să clipească. Voturile, câte sunt ele, se scurg ușor către ProRomânia, PER sau PPUSL. Norocul PSD este că s-au închis listele pentru parlamentare și nici dacă ar mai vrea vreun parlamentar nu ar mai avea unde să plece. Practic, Dragnea se uită cu mânie din spatele gratiilor pușcăriei cum jucăria sa preferată, bolidul de 46% numit PSD, a devenit un biet Matiz, cu huruituri de Tico.