Românii estimează că vor cheltui 570 de euro anul acesta, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, potrivit unui studiu realizat de Deloitte. Majoritatea cumpărăturilor le vor face din hipermarket.

 

Din suma totală, de 570 de euro, alocată Sărbătorilor, cea mai mare parte va fi cheltuită pe cadouri – 310 euro, în timp ce ieşirilor în oraş şi altor evenimente de socializare le sunt alocate doar 90 de euro. Pentru mesele de sărbători, românii îşi bugetează 170 de euro, suma fiind cea mai mare în rândul ţărilor din Europa centrală şi de est, se arată în studiul Deloitte. De exemplu, slovacii şi-au bugetat 120 de euro, iar polonezii şi cehii – 120-130 de euro.

 

Cadourile se cumpără din supermarket

 

Supermarketurile şi hipermarketurile sunt principalul loc de unde se cumpără cadouri în România, cu 68% din totalul răspunsurilor, rezultă din studiul Deloitte. Situaţia este atipică faţă de ţările din UE.  „La nivelul Europei, magazinele tradiţionale sunt alegerea numărul unu (cu 47% dintre răspunsuri). În mod contrar, cei cu venituri modeste îşi fac cumpărăturile în hipermarketuri”, se arată în document.

Site-urile de comerţ electronic au o pondere de doar 4% în intenţiile de cumpărături pentru sărbători ale Românilor. Însă, din rândul celor care au declarat că vor face cumpărături „online”, majoritate susţin că se vor îndrepta către site-urile magazinelor universale.

Românii s-au declarat dispuşi să plătească 26 de euro pe un cadou. Cele mai populare cadouri pe care românii sunt dispuşi să le cumpere sunt parfurmurile şi cosmeticele (50% din răspunsuri), urmate de haine şi încălţăminte (41%).