Organizarea alegerilor şi a referendumului costă statul român peste 160 milioane lei, adică aproximativ 40 milioane euro.

Organizarea referendumului în aceeaşi zi cu primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale costă bugetul de stat cu 10 milioane lei mai mult. Guvernul a alocat pentru organizarea alegerilor prezidenţiale peste 150 de milioane de lei, iar acestor fonduri le-au fost adăugate alte 10 milioane lei destinate organizării referendumului pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.

Tabelele separate înseamnă un million euro în plus

Dacă iniţial pentru referendum Executivul a considerat că sunt suficiente şase milioane lei, ulterior o decizie judecătorească a obligat autorităţile să suplimenteze fondul cu încă patru milioane lei.
Astfel, la sfârşitul lunii octombrie, bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor a fost suplimentat de Guvern cu 2,4 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară, pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului, iar pentru Institutul Naţional de Statistică a fost stabilit un buget suplimentar de 3,6 milioane lei.

Întrucât judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis să suspende HG privind modelul copiei de pe lista electorală permanentă, a modelelor tabelelor electorale şi a modelului declaraţiei pe propria răspundere, care vor fi folosite la alegerile prezidenţiale, Guvernul s-a văzut nevoit să suplimenteze sumele destinate organizării referendumului.

În acest fel, la alegerile prezidenţiale şi la referendum vor fi folosite două tabele electorale, nu un singur tabel, iar persoanele care votează în secţii speciale trebuie să completeze două declaraţii pe propria răspundere, iar modificări au generat costuri suplimentare de peste patru milioane lei.
În plus, Guvernul a suplimentat şi bugetul Ministerului Afacerilor Externe, cu 190.000 lei, pentru acoperirea cheltuielilor aferente organizării şi desfăşurării referendumului.

În total, pentru alegerile prezidenţiale şi pentru referendum, Executivul a alocat peste 160 milioane de lei.

Te-ar putea interesa și: